Η ιστορία της Ντεμπάνι Εσκομπάρ που βιάστηκε και δολοφονήθηκε και ξεσήκωσε έναν ολόκληρο λαό

Η Εσκομπάρ έγινε σύμβολο στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών σε μια χώρα όπου περίπου δέκα γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα.
JULIO CESAR AGUILAR via Getty Images

Συγκλονίζει το Μεξικό η δολοφονία της Ντεμπάνι Εσκομπάρ που βρέθηκε νεκρή μετά την εξαφάνισή της στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος του Μεξικό Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε δικαιοσύνη στους γονείς της Εσκομπάρ ο θάνατος της οποίας προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, αφού μια ανεξάρτητη ιατροδικαστική έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βιάστηκε και δολοφονήθηκε.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, συναντήθηκε με την οικογένεια της 18χρονης Ντεμπάνι Εσκομπάρ, η σορός της οποίας βρέθηκε τον περασμένο μήνα σε μια δεξαμενή νερού ξενοδοχείου στην περιφέρεια του Μοντερέι12 ημέρες μετά την εξαφάνισή της.

«Μίλησα μαζί τους και δεσμεύτηκα να βοηθήσω να διευκρινιστεί τι συνέβη και να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ την Παρασκευή στη βόρεια πόλη Μοντερέι, όπου συνέβη το περιστατικό.

Είναι «πολύ καλοί άνθρωποι. Είναι πολύ πληγωμένοι, συντετριμμένοι», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο θάνατος του Εσκομπάρ διερευνάται τώρα ως γυναικοκτονία, αφού αρχικά είχε καταγραφεί ως εξαφανισμένη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ασφαλείας Ρικάρντο Μεχία.

Η ιατροδικαστική έκθεση που παρήγγειλε η οικογένεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φοιτήτρια νομικής υπέστη «βίαιο θάνατο από ανθρωποκτονία» και το σώμα της έδειξε σημάδια σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία έχει στην κατοχή της την ιατροδικαστική έκθεση.

Η οικογένεια της Εσκομπάρ παρέδωσε το έγγραφο στην εισαγγελία στις 2 Μαΐου, ανέφερε η εφημερίδα.

via Associated Press

Η επίσημη έκθεση αυτοψίας, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί, δεν ανέφερε σημάδια σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με την El Pais.

Προηγουμένως, οι εισαγγελείς είπαν ότι η Εσκομπάρ πέθανε από ένα χτύπημα στο κεφάλι και ότι δεν απέκλειαν τίποτα, συμπεριλαμβανομένου ενός ατυχήματος ή ενός φόνου.

Μια απόκοσμη φωτογραφία που τραβήχτηκε τη νύχτα που εξαφανίστηκε η Εσκομπάρ και την δείχνει να στέκεται στο σκοτάδι δίπλα στο δρόμο μετά από καυγά με έναν οδηγό ταξί, έγινε viral.

Η Εσκομπάρ έγινε σύμβολο στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών σε μια χώρα όπου περίπου δέκα γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στη βόρεια πολιτεία Νουέβο Λεόν, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μοντερέι, απέλυσε δύο εισαγγελείς για «λάθη» και «παραλείψεις» στην υπόθεση.

Πλάνα βιντεοεπιτήρησης δείχνουν τις κινήσεις της Εσκομπάρ μετά την αποχώρησή της από το πάρτι, έχοντας μαλώσει με έναν άνδρα, μέχρι που έφτασε με τα πόδια μόνη της στο μοτέλ.

Μια σύντομη ματιά της που κοιτάζει μέσα από ένα παράθυρο εστιατορίου είναι η τελευταία εικόνα της ζωντανής.

Μόνο το 2021, το Μεξικό κατέγραψε 3.751 δολοφονίες γυναικών, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν ατιμώρητες.

Ο θάνατος του Εσκομπάρ πυροδότησε ασυνήθιστα έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στο Μεξικό, του οποίου η κρίση γυναικοκτονίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και επηρεάζει ιδιαίτερα τις φτωχότερες γυναίκες, πολλές από τις οποίες σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους.

Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης του Μεξικού και των προαστίων της για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Εσκομπάρ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη!» και έφερε ένα πανό που έγραφε «24.000 μίλια.

Πηγή: CNBC