Η Κίνα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ αν μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Ο Λευκός Οίκος δέχεται διαρκείς πιέσεις από ακτιβιστές και μέλη του Κογκρέσου.
A
A
CARLOS GARCIA RAWLINS via REUTERS

Οι πολιτικοί των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να σταματήσουν να ζητούν μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου προκειμένου να μην χειροτερέψουν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Σε διαφορετική περίπτωση το Πεκίνο θα προβεί σε αντίποινα δήλωσε την Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα παραστεί διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

«Όσοι ζητούν μποϊκοτάζ θα πρέπει να σταματήσουν, για να μην επηρεαστεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σε σημαντικούς τομείς. Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα θα προβεί σε αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει σοβαρά ένα τέτοιο διπλωματικό μποϊκοτάζ για να διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως γενοκτονία κατά των μουσουλμανικών μειονοτήτων. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δέχεται διαρκείς πιέσεις από ακτιβιστές και μέλη του Κογκρέσου να μποϊκοτάρουν τους αγώνες.

Ο Λευκός Οίκος αποφεύγει μέχρι στιγμής να πάρει θέση πάνω στο θέμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, αν και φίλα προσκείμενες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη συναίνεση εντός της κυβέρνησης για να κρατήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Σε περίπτωση που τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ, αυτό σε καμμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει την συμμετοχή των αμερικανών αθλητών στους αγώνες.