Η Κίνα εξέδωσε τον πρώτο εθνικό συναγερμό ξηρασίας, στερεύουν λίμνες και ποτάμια

Μάχη για τη διάσωση των καλλιεργειών εν μέσω ακραίου κύματος καύσωνα.
Thomas Peter via Reuters

Η Κίνα εξέδωσε τον πρώτο εθνικό συναγερμό ξηρασίας για την τρέχουσα χρονιά, καθώς οι αρχές μάχονται με τις δασικές πυρκαγιές και κινητοποιούν ειδικές ομάδες για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες από τις καυτές θερμοκρασίες στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ.

Ο εθνικός «κίτρινος συναγερμός», που εκδόθηκε αργά την Πέμπτη, έρχεται αφότου περιοχές από την Σιτσουάν στα νοτιοδυτικά έως τη Σαγκάη στο δέλτα του Γιανγκτσέ έχουν βιώσει εβδομάδες υπερβολικής ζέστης, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν επανειλημμένα την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως αιτία. Ο συναγερμός απέχει μόλις δύο βαθμίδες από την πιο σοβαρή προειδοποίηση (στην κλίμακα του Πεκίνου).

Thomas Peter via Reuters

Η λίμνη Πογιάνγκ έχει πλέον συρρικνωθεί στο ένα τέταρτο του κανονικού της μεγέθους για αυτήν την εποχή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Πέμπτη.

Εως και 66 ποτάμια σε 34 κομητείες στη νοτιοδυτική περιοχή Τσονγκκίνγκ έχουν στεγνώσει, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV την Παρασκευή.

Stringer . via Reuters

Οι βροχοπτώσεις στο Τσονγκκίνγκ φέτος είναι μειωμένοι κατά 60% σε σύγκριση με τον εποχιακό κανόνα και το έδαφος σε αρκετές περιοχές έχει σοβαρή έλλειψη υγρασίας, ανέφερε το CCTV, επικαλούμενο στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης.

Στην περιοχή Μπέιμπεϊ οι θερμοκρασίες έφθασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, σύμφωνα με το μετεωρολογικό γραφείο της Κίνας.

Οι υποδομές και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχονται αυξανόμενη πίεση, με τους πυροσβέστες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές σε βουνά και δάση σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Τσονγκκίνγκ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης αύξηση των κρουσμάτων θερμοπληξίας.

Thomas Peter via Reuters

Η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή Φούλινγκ είπε επίσης στους πελάτες της την Παρασκευή ότι θα διακόψουν τις προμήθειες μέχρι νεοτέρας, καθώς αντιμετωπίζουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια».

Τα αγροτικό γραφεία έχουν επίσης δημιουργήσει ομάδες εμπειρογνωμόνων για την προστασία των ευάλωτων καλλιεργειών και την επέκταση της φύτευσης για να αντισταθμίσει τις απώλειες πριν από τη συγκομιδή του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Κίνας αργά την Πέμπτη, οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου προκάλεσαν άμεσες οικονομικές απώλειες ύψους 2,73 δισεκατομμυρίων γιουάν (400 εκατομμύρια δολάρια), επηρεάζοντας 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Stringer . via Reuters

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας (NMC) ανανέωσε τον κόκκινο συναγερμό για υψηλή θερμοκρασία την Παρασκευή - 30η συνεχή ημέρα που εξέδωσε προειδοποιήσεις. Οι κρατικοί μετεωρολόγοι προέβλεψαν επίσης ότι ο τρέχων καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί στις 26 Αυγούστου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε στο καθημερινό της δελτίο ότι 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα εθνικής επικράτειας είχαν πλέον θερμοκρασίες 35 βαθμών Κελσίου ή περισσότερο τον περασμένο μήνα - σχεδόν η μισή συνολική έκταση της χώρας - με περισσότερους από 200 μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ.