Η μάχη του μπακλαβά: Τούρκοι και Ελληνες τον διεκδικούν

Ποια χώρα τον προτιμάει με φυστίκια Αιγίνης.
Μπακλαβάς, ζεστός στο ταψί, σε φούρνο στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.
Anadolu Agency via Getty Images
Μπακλαβάς, ζεστός στο ταψί, σε φούρνο στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Τούρκοι και Έλληνες ερίζουν για μία ακόμη φορά. Αυτή τη φορά το θέμα περιέχει πολύ συρόπι και διαφορετικές γνώμες σχετικά με την προέλευση αλλά και τη σύσταση ενός πολύ δημοφιλούς γλυκού, του μπακλαβά. Η κουζίνα ποιας χώρας θα κερδίσει;

Έρευνα, που διεξήχθη στην Ελλάδα και την Τουρκία μεταξύ 14 και 16 Ιουνίου με τη συμμετοχή πάνω από 1.800 ατόμων, αποκάλυψε ότι πάνω από το 95% των Τούρκων ισχυρίζονται ότι ο μπακλαβάς είναι αποκλειστικά δικό τους πιάτο.

Στο μεταξύ, όμως, πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων που ερωτήθηκαν υποστήριξαν ότι ο μπακλαβάς είναι δικός τους, με το ένα τρίτο μόλις να εκτιμά ότι είναι τουρκικό έδεσμα.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι και η προτίμηση για τη γέμιση διαφέρει μεταξύ των γειτονικών χωρών. Σχεδόν στο 57% των Ελλήνων αρέσει με καρύδια, ενώ πάνω από το 56% των Τούρκων προτιμά τον μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης.

Το 2013, ο μπακλαβάς από την επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας έγινε το πρώτο τουρκικό προϊόν που καταχωρήθηκε στον κατάλογο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προώθηση και την προστασία των ονομάτων ποιοτικών γεωργικών προϊόντων.

(Πηγή: Daily Sabah)