Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για δημιουργία ακαδημίας για την ελληνική πολεμική αεροπορία

Τι περιλαμβάνει η «μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία» μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Luca Nicolotti/Stocktrek Images via Getty Images

Ως τη «μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία» μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας χαρακτηρίζει το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας τη συμφωνία για τη δημιουργία αεροπορικής ακαδημίας για την ελληνική πολεμική αεροπορία.

H αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 1,68 δισ. δολάρια, με διάρκεια 20 ετών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό tweet, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την ισραηλινή πρόταση για τη δημιουργία ακαδημίας την οποία θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί η Elbit Systems Ltd. Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί από τα δύο υπουργεία Άμυνας και περιλαμβάνει την προμήθεια 10 αεροσκαφών Μ-346 και τη συντήρηση των Τ-6, καθώς και την παροχή εξομοιωτών, εκπαίδευσης και επιμελητειακής υποστήριξης. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, είπε πως η συμφωνία αυτή «αντικατοπτρίζει τις έξοχες και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Είναι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Αναφερόμενη στη σημασία της συμφωνίας αυτής, η ισραηλινή πρεσβεία τονίζει πως αποτελεί μια επιπλέον έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών, της στενής συνεργασίας και της φιλίας τους. Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία-ορόσημο ανοίγει περαιτέρω νέους ορίζοντες συνεργασίας, στρατηγικής, οικονομικής και άλλης, αλλά και εκτίμηση στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να επιλέξει το Ισραήλ ως εταίρο της Ελλάδας σε αυτό το έργο, ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η έγκριση της Αθήνας δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή συμφωνίας, προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως στο άμεσο μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση για την Διεθνή Αμυντική Συνεργασία στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής σχολής πολεμικής αεροπορίας (εκπαιδευτικό κέντρο), με πρότυπο τη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF). Η ελληνική σχολή θα είναι εξοπλισμένη με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo, διευκρινίζει και σημειώνει ότι τα αεροσκάφη αυτά, γνωστά και ως «Lavi», χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πολεμικής αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems θα παρέχει την τεχνογνωσία και υλικά για την αναβάθμιση και λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των Ισραηλινών και Ελληνικών σχολών πολεμικής αεροπορίας, τονίζει η πρεσβεία του Ισραήλ.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή