ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2021 15:08 EEST | Updated 10/09/2021 15:09 EEST

Η μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας κοντεύει να εξαφανιστεί λόγω της υπερθέρμανσης

Λίμνες και άλλοι σημαντικοί υδάτινοι πόροι της Τουρκίας τείνουν να μειώνονται ή και να εξαφανίζονται τα τελευταία χρόνια.

ADEM ALTAN via Getty Images
Η λίμνη που κινδυνεύει στην Τουρκία

Ενώ αρκετές μεγάλες λίμνες της Ανατολής είναι στα πρόθυρα της λειψυδρίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τώρα και η ακτογραμμή της μεγαλύτερης λίμνης της Τουρκίας έχει αρχίσει να υποχωρεί και οι βροχοπτώσεις δεν φαίνεται να βοηθούν.

Η στάθμη του νερού στη λίμνη Βαν, η οποία γνώρισε την πιο ξηρή περίοδο των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις εκθέσεις θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων του Ιουλίου της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχει μειωθεί ανησυχητικά.

Οι μικροβιαλίτες, ψηλοί βραχώδεις σχηματισμοί που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, έκαναν την εμφάνισή τους στην λίμνη, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες και φιλοξενούσε ένα πλούσιο οικοσύστημα πριν την υποχώρηση της ακτογραμμής.

Μετά από έρευνες στην περιοχή Τσελιμπίμπαγκ της ανατολικής επαρχίας Βαν, όπου το βάθος του νερού είναι μικρότερο από τις άλλες όχθες της λίμνης, ο Μουσταφά Ακούς, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Yüzüncü Yıl, είπε ότι η υποχώρηση στην περιοχή ξεπέρασε το 1 χιλιόμετρο.

Σημειώνοντας ότι υπήρξε μείωση κατά περίπου τρία μέτρα στην περιοχή Τσελιμπίμπαγκ, ο Ακούς δήλωσε ότι τέτοια μαζική ύφεση δεν έχει παρατηρηθεί στην περιοχή τα τελευταία 80 χρόνια, επικαλούμενος τις παρατηρήσεις των ντόπιων.

Οι λίμνες και οι άλλοι σημαντικοί υδάτινοι πόροι της Τουρκίας τείνουν να μειώνονται ή και να εξαφανίζονται τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Ως μια από τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις, η λίμνη Ακσεχίρ, μια λίμνη γλυκού νερού στη νοτιοδυτική επαρχία Κόνυα της Τουρκίας, έχει σχεδόν στεγνώσει λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων και της κατάχρησης του νερού της για γεωργικούς σκοπούς.

Η κατάσταση δεν περιορίζεται στη λίμνη Ακσεχίρ. Η παράνομη άρδευση κατηγορήθηκε επίσης για την αποξήρανση άλλων λιμνών στην πεδιάδα του Κόνυα.

Πηγή: Hurriyet Daily News