Η μνήμη δεν παραγράφεται!
STR New / Reuters

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Αυγούστου 1945 όταν το ’’little boy” σκόρπισε το θάνατο στη Χιροσίμα.΄Ώρα οκτώ,δεκαπέντε πρώτα λεπτά και δεκαεφτά δεύτερα.Το ’’little boy” εγκαταλείπει μιά για πάντα το “Enola Gay” και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή λάμψη τυφλώνει το πλήρωμα του αμερικάνικου αεροσκάφους. Aμέσως,ένα κοκκινωπό μανιτάρι καλύπτει την πόλη και ο καπνός υψώνεται στον ουρανό. Ήταν η αρχή του κακού. Οι ΗΠΑ κάνοντας επίδειξη δύναμης έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε πόλεμο προκαλώντας τον όλεθρο στη Χιροσίμα και τον τρόμο στην ανθρωπότητα. Χιλιάδες νεκροί σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.Όσοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης πέθαναν αμέσως ενώ τα πτώματα τους μετατράπηκαν σε κάρβουνο. Τελικός απολογισμός 70.000 νεκροί. Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία μία βόμβα δεν προκάλεσε τόσους θανάτους. Οι επιζήσαντες περιγράφουν ένα εκτυφλωτικό φως και ένα σαρωτικό κύμα θερμότητας.Ο συγκυβερνήτης του “Enola Gay” έγραψε στο ημερολόγιο του: «Θεέ μου!Τι κάναμε;».

John van Hasselt - Corbis via Getty Images

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα..

Λίγους μήνες πριν η ανθρωπότητα προσπαθούσε να συνέλθει από τη κόλαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γερμανία είχε δηλώσει παράδοση στους Συμμάχους ήδη από τις 8 Μαΐου του 1945 με αποτέλεσμα το τέλος του πολέμου να είναι αναπόφευκτο. Η Ιαπωνία ζητούσε από τον Ιούλιο τη σύναψη ειρήνης με τους Συμμάχους, αλλά υπό όρους. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ωστόσο επέμειναν στη παράδοση της χώρας άνευ όρων. Η Ιαπωνία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποσύρει την πρότασή της. Ο Αμερικάνος πρόεδρος Χάρι Τρούμαν λόγω των τεράστιων απωλειών κατά την κατάληψη της Οκινάβα στις 22 Ιουνίου υπό το φόβο για μακροχρόνιο πόλεμο και τεράστιο αριθμό θυμάτων αποφάσισε να “τελειώνει” γρήγορα με τον πόλεμο στην Ιαπωνία. Αφού πήραν το “πράσινο φως” από την πολιτική ηγεσία, οι στρατιωτικοί επέλεξαν την πόλη Χιροσίμα για να ρίξουν την πρώτη ατομική βόμβα.

Universal History Archive via Getty Images

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί για αρκετές ώρες. Οι ΗΠΑ 16 ώρες αργότερα από την επίθεση εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση μέσω ραδιοφώνου. Ο Χάρι Τρούμαν έκανε γνωστό στο κοινό ότι η Αμερική έριξε μια νέου τύπου βόμβα στην Χιροσίμα και αν η Ιαπωνία εξακολουθούσε να αρνείται την άνευ όρων παράδοση οι ΗΠΑ θα έπλητταν και άλλους στόχους με καταστροφικά αποτελέσματα. Έτσι και έγινε.

Hulton Deutsch via Getty Images

Στις 8 Αυγούστου του 1945 η ΕΣΣΔ κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία και πλέον δεν υπάρχει καμία ελπίδα για λήξη του πολέμου στη μεριά του Ειρηνικού. Μία μέρα αργότερα οι αμερικάνικες δυνάμεις έριξαν την δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Αυτή η βόμβα με το προσωνύμιο “Fat Man” ήταν κατά 40% ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα.Οι νεκροί έφθασαν τους 36.000 και οι τραυματίες τις 40.000.

STR New / Reuters

Οι Ιάπωνες κατανόησαν με τον πιο φριχτό τρόπο την ισχύ του νέου όπλου και την επομένη της τραγωδίας στο Ναγκασάκι άρχισαν οι διαδικασίες παράδοσης της χώρας. Οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν ο οποίος με αυτή του τη κίνηση διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ρίψη των ατομικών βομβών ήταν μια ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως προς την ΕΣΣΔ. Προετοίμαζαν, δηλαδή, το έδαφος για την έναρξη του ψυχρού πολέμου.

Reuters Photographer / Reuters

73 χρόνια μετά το έγκλημα μπορεί να έχει παραγραφεί. Οι χιλιάδες νεκροί όμως στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι,τ α απανθρακωμένα πτώματα παιδιών, οι κατεστραμένες πόλεις, η ραδιενέργεια, η οποία για πολλά χρόνια βασάνιζε τους Ιάπωνες με τρομερές ασθένειες και τερατογενέσεις, δεν πρέπει να περάσουν στη λήθη. «Αν η ανθρωπότητα ξεχάσει την ιστορία ή πάψει να την κοιτάει καταπρόσωπο,μπορεί να διαπράξουμε άλλο ένα φρικιαστικό λάθος.Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχάσουμε την Χιροσίμα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι. 73 χρόνια μετά η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν είναι απλώς ένα έγκλημα πολέμου. Αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο τον αυριανό κίνδυνο. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μας υπενθυμίζουν ότι οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος δεν έχουν ηθικούς φραγμούς.

Toru Hanai / Reuters

Δημοφιλή