«Η νέα πατρίδα»: Το ντοκιμαντέρ του Κ. Γεωργόπουλου για τους Αρμένιους πρόσφυγες στον Δαναό

Μετά την πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα για τρεις προβολές. Οι άγνωστες μαρτυρίες και αφηγήσεις απογόνων των πρώτων προσφύγων.
«Η Νέα Πατρίδα»
«Η Νέα Πατρίδα»
Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Υπολογίζεται ότι μετά το 1922, περίπου 400.00 Αρμένιοι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας. Στο μεγάλου μήκους (συγκινητικό) ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου «H Νέα Πατρίδα», που έκανε πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τώρα, προβάλλεται στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Δαναό», παρακολουθούμε μια ιστορική αναδρομή στις πρώτες κοινότητες Αρμενίων προσφύγων, όπως αυτές εξελίχθηκαν ανά την ελληνική επικράτεια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, μέσα από άγνωστες μαρτυρίες και αφηγήσεις απογόνων των πρώτων προσφύγων.

Η ταινία καταφέρνει να αναδείξει άγνωστες ιστορικές πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας οι οποίες έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Αρμενίων της χώρας, παρουσιάζοντας σπάνιο αρχειακό υλικό, ενώ γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί σε Κοκκινιά, Νέο Κόσμο, Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ηράκλειο, Σύρο αλλά και στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.

«Η νέα πατρίδα», Σύρος
«Η νέα πατρίδα», Σύρος
Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Παράλληλα, ο θεατής παρακολουθεί τα παιδιά της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέου Κόσμου τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν την αρμενική τους ταυτότητα στη σύγχρονη Αθήνα. Μέσα από τα μαθήματα αλλά και τις δραστηριότητές τους έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τις παραδόσεις των Αρμενίων, προσπαθώντας να γνωρίσουν το παρελθόν και να χαράξουν το μέλλον της ελληνοαρμενικής κοινότητας.

Στην ταινία εμφανίζονται επίσης αποσπάσματα της θεατρικής παράστασης «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», όπου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν.

Η πρεμιέρα της ταινίας του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου -εκτός των άλλων, υπεύθυνου Video της HuffPost Greece- πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η προβολή ήταν sold out στην πλατφόρμα κράτησης εισιτηρίων, με το κοινό να δίνει δυναμικό «παρών» στην κατάμεστη αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης».

«Η Νέα Πατρίδα» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, χρηματοδοτημένη πλήρως και αποκλειστικά από τις δωρεές και τις χορηγίες των μελών της αρμενικής κοινότητας.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο

O Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος σπούδασε Χημεία (Ε.Κ.Π.Α.) και Κινηματογράφο (SAE Athens). Είναι σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας.

«Η Νέα Πατρίδα» αποτελεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Έχει επίσης σκηνοθετήσει το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ο Ξυλουργός και η Γυναίκα του», το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε πολλά ακόμη φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

Ως διευθυντής φωτογραφίας έχει δημιουργήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, τα «Σουτζουκάκια» και τις «Ωραίες Πεταλούδες».

Info

Η ταινία προβάλλεται το τριήμερο 12, 13 και 14 Μαΐου, στον κινηματογράφο «Δαναός» (Λεωφόρος Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι).

Παρασκευή 12/05/2023 - 20:00 (Δαναός 1)

Σάββατο 13/05/2023 - 17:30 (Δαναός 2)

Κυριακή 14/05/2023 - 20:00 (Δαναός 1)

Δημοφιλή