Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του εργοστασίου χάλυβα Azovstal

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας, συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν.
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η τελευταία ομάδα ουκρανικών δυνάμεων που παρέμενε στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης Azovstal παραδόθηκε, σηματοδοτώντας το τέλος πολιορκίας μετά από 3 μήνες.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας λέει ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν πλέον αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη που ήταν το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη.

Αυτό σημαίνει το τέλος μιας σχεδόν τρίμηνης πολιορκίας που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Μαριούπολης και άφησε πάνω από 20.000 νεκρούς.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή ότι το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη «απελευθερώθηκε πλήρως» από τους Ουκρανούς μαχητές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 2.439 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν. Η τελευταία ομάδα που παραδόθηκε αποτελείται από 531 άτομα, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διέταξε τη φρουρά να αποσυρθεί τη Δευτέρα. Ώρες πριν από τη ρωσική ανακοίνωση, ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Zελένσκι είπε ότι οι υπερασπιστές είχαν ενημερωθεί από τον στρατό της Ουκρανίας ότι μπορούσαν να απομακρυνθούν και να σώσουν τις ζωές τους.

Δημοφιλή