Η Σανγκάη αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων λόγω του lockdown

Xωρίς την παραμικρή πληροφόρηση για το πότε θα αρθεί ο αποκλεισμός, το άγχος των κατοίκων της πόλης αυξάνεται.
Aly Song via Reuters

Οι κάτοικοι της Σαγκάης δυσκολεύονται να προμηθευτούν κρέας, ρύζι και άλλα τρόφιμα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού που υποχρεώνει τα περισσότερα από τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι άνθρωποι στην επιχειρηματική πρωτεύουσα της Κίνας παραπονιούνται ότι τα διαδικτυακά παντοπωλεία είναι συχνά εξαντλημένα. Κάποιοι έλαβαν κρατικές συσκευασίες τροφίμων με κρέας και λαχανικά για λίγες μέρες. Αλλά χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για το πότε θα τους επιτραπεί να βγουν από τα σπίτια τους, το άγχος αυξάνεται.

Η Zανγκ Γιού, 33 ετών, είπε ότι η οκταμελής οικογένεια της τρώει τρία γεύματα την ημέρα, αλλά έχει περιορίσει τα νούντλς μόνο για μεσημεριανό γεύμα. Δεν έλαβαν καθόλου κρατικές προμήθειες.

«Δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις έτσι», είπε ο Zανγκ, η οποία ξεκινάει τις αγορές της από το διαδίκτυο στις 7 π.μ.

«Διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι υπάρχει (φαγητό), αλλά απλά δεν μπορούμε να το αγοράσουμε», είπε. «Μόλις πάτε στην εφαρμογή αγορών παντοπωλείου, λέει ότι οι σημερινές παραγγελίες έχουν εξαντληθεί».

via Associated Press

Οι καταγγελίες προκαλούν αμηχανία στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα κατά τη διάρκεια μιας πολιτικά ιδιαίτερης χρονιάς, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να προσπαθήσει να σπάσει την παράδοση και να κερδίσει μια τρίτη πενταετή θητεία ως ηγέτης της χώρας.

Η Σαγκάη υπογραμμίζει το αυξανόμενο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της πολιτικής ”μηδενικής ανοχής COVID” της Κίνας που στοχεύει στην απομόνωση κάθε μολυσμένου ατόμου.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανέφερε 23.107 νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων όλα εκτός από 1.323 δεν είχαν συμπτώματα. Τα 19.989 κρούσματα καταγράφηκαν στη Σαγκάη, όπου μόνο 329 παρουσίασαν συμπτώματα.

Οι καταγγελίες για ελλείψεις τροφίμων ξεκίνησαν αφού η Σαγκάη έκλεισε τμήματα της πόλης στις 28 Μαρτίου.

Τα σχέδια προέβλεπαν τετραήμερο κλείσιμο των συνοικιών, ενώ οι κάτοικοι ελέγχονταν. Αυτό άλλαξε σε επ′ αόριστον διακοπή λειτουργίας σε όλη την πόλη μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Οι αγοραστές που έλαβαν μικρή προειδοποίηση άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι αρχές της πόλης ζήτησαν δημόσια συγγνώμη την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις προμήθειες τροφίμων.

Αξιωματούχοι λένε ότι η Σαγκάη, η έδρα του πιο πολυσύχναστου λιμανιού στον κόσμο και του κύριου χρηματιστηρίου της Κίνας, έχει αρκετό φαγητό. Ωστόσο, ένας αντιδήμαρχος, ο Τσεν Τονγκ, παραδέχτηκε ότι την Πέμπτη η τροφοδοσία στα νοικοκυριά είναι μια πρόκληση.

«Η μάχη της Σαγκάης ενάντια στην επιδημία έφτασε στην πιο κρίσιμη στιγμή», είπε ο Τσεν σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είπε ότι οι αξιωματούχοι «πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προμηθευτούν προμήθειες στους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης».

Στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Meituan, της μεγαλύτερης πλατφόρμας παράδοσης τροφίμων της Κίνας, ανέφερε ως αιτία την έλλειψη προσωπικού και οχημάτων. Ο, Μάο Φανγκ, είπε ότι η Meituan έχει μεταφέρει αυτοματοποιημένα οχήματα παράδοσης και σχεδόν 1.000 επιπλέον υπαλλήλους στη Σαγκάη.

Μια άλλη διαδικτυακή εταιρεία παράδοσης τροφίμων, η Dingdong, είπε ότι μετατόπισε 500 υπαλλήλους της στη Σαγκάη από άλλες θέσεις.

Ο Λι Ζιαολιάνγκ, υπάλληλος μιας εταιρείας ταχυμεταφορών, παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση παραβλέπει τους ανθρώπους που ζουν σε ξενοδοχεία. Είπε ότι μοιράζεται ένα δωμάτιο με δύο συναδέλφους του, αφού βρέθηκαν θετικά κρούσματα κοντά στο νοικιασμένο σπίτι του.

Ο Λι, 30 ετών, είπε ότι έφεραν χυλοπίτες, αλλά αυτές τελείωσαν. Τώρα, τρώνε ένα γεύμα την ημέρα με κουτιά μεσημεριανού γεύματος 40 γιουάν (6 $) που παραγγέλθηκαν στη ρεσεψιόν, αλλά ο πωλητής μερικές φορές δεν παραδίδει. Την Πέμπτη, ο Λι είπε ότι είχε πιεί μόνο νερό όλη την ημέρα.

Το γραφείο της τοπικής κυβέρνησης ”είπε ξεκάθαρα ότι δεν νοιάζονταν για όσους έμεναν στο ξενοδοχείο και μας άφησαν να βρούμε μόνοι μας τη λύση”, είπε ο Λι. «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο τώρα είναι προμήθειες, τρόφιμα».

Η κυβέρνηση λέει ότι προσπαθεί να μειώσει τον αντίκτυπο των τακτικών της, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να επιβάλλουν περιορισμούς που εμποδίζουν επίσης την πρόσβαση στις βιομηχανικές πόλεις Τσανκγτσούν και Γιλίν με εκατομμύρια κατοίκους στα βορειοανατολικά.

China Daily CDIC via Reuters

Ενώ οι διαχειριστές του λιμανιού της Σαγκάης αναφέρουν ότι λειτουργεί κανονικά, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, Bettina Schoen-Behanzin, δήλωσε ότι οι εταιρείες- μέλη της εκτιμούν ότι ο όγκος του εμπορικού φορτίου που διακινείται έχει μειωθεί κατά 40%.

Ορισμένα μεγάλα εργοστάσια και χρηματοπιστωτικές εταιρείες βάζουν τους υπαλλήλους να κοιμούνται στη δουλειά για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Ωστόσο, η Schoen-Behanzin είπε ότι χωρίς χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των lockdown, «ορισμένοι εργαζόμενοι δεν προσφέρονται πλέον εθελοντικά».

Οι κάτοικοι μικρότερων πόλεων έχουν επίσης μείνει κλεισμένοι προσωρινά στα σπίτια τους καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν τα κρούσματα.

Μια κάτοικος της συνοικίας Μινχάνγκ στη δυτική πλευρά της Σαγκάης που ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο με το επώνυμό της, Τσεν, είπε ότι στο πενταμελές σπίτι της δόθηκαν κρατικά πακέτα τροφίμων στις 30 Μαρτίου και στις 4 Απριλίου. Περιλάμβαναν κοτόπουλο, μελιτζάνες, καρότα, μπρόκολο και πατάτες .

Τώρα, τα λαχανικά είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αλλά το κρέας, το ψάρι και τα αυγά είναι δύσκολο να βρεθούν, είπε η Τσεν. Μπήκε για παραγγελία σε μια διαδικτυακή ”αγορά λέσχης” για γειτονιές. Οι ελάχιστες παραγγελίες είναι 3.000 γιουάν (500 $), ”άρα χρειαζόμαστε κι άλλους ανθρώπους”, είπε.

«Όλοι οργανώνονται για να παραγγείλουν φαγητό, γιατί δεν μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η κυβέρνηση θα μας το στείλει», τόνισε η Τσεν. «Δεν είναι αξιόπιστοι».

Ο Γκρέγκορι Γκάο, ειδικός στις επιχειρήσεις για μια αυτοκινητοβιομηχανία που ζει μόνος στην περιοχή Yangpu στο κέντρο της πόλης, είπε ότι μόνο η Meituan παραμένει αφότου οι πωλητές τροφίμων είπαν ότι οι εγκαταστάσεις προμήθειας στην περιοχή κλείνουν.

«Δεν μπορώ να πάρω τίποτα για δύο ή τρεις συνεχόμενες ημέρες», είπε ο 29χρονος Γκάο.

Η Zανγκ είπε ότι ορισμένοι από τους γείτονές της έχουν ξεμείνει από ρύζι.

«Η κυβέρνηση μας είπε στην αρχή ότι αυτό θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες», είπε. «Πολλοί άνθρωποι δεν ήταν προετοιμασμένοι».

Δημοφιλή