Η σύγχρονη Αθήνα κι η πολυκατοικία της είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο

Εκδήλωση για την σύγχρονη Αθήνα και την πολυκατοικία της στο Ινστιτούτο Ghoete.
Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της
Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της

Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην Αρχιτεκτονική και το Μπάουχαους στην Αθήνα, οι Άλκηστις Π. Ρόδη, Πάνος Δραγώνας, Michalis Langenfass, Θωμάς Μαλούτας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Richard Woditsch θα παρουσιάσουν το βιβλίο «The Public Private House - Modern Athens and its polykatoikia» την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, (20:00 – 22:00) στο αίθριο του Goethe-Institut Athen με ελεύθερη είσοδο αλλά εξαιρετικά περιορισμένες θέσεις στην εκδήλωση με τίτλο: «Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, η αρχαία πόλη της Αθήνας γνώρισε έναν ριζικό μετασχηματισμό αφού οικοδομήθηκε με απλά σύνολα από κτίρια διαμερισμάτων, τις πολυκατοικίες. Σήμερα, αυτές οι κτιριακές μονάδες των πολλών κατοικιών καθορίζουν το τοπίο της πόλης από το κέντρο ως την περιφέρειά της και στεγάζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας. Ωστόσο, εξαιτίας κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών και πολιτισμικών προτύπων, αυτός ο μετασχηματισμός της Αθήνας δεν επηρεάστηκε από την έλευση του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού σε άλλες χώρες, κι έτσι αυτό που έχει αναδυθεί στην Αθήνα είναι μια αμιγώς ελληνική εκδοχή της μοντέρνας πολεοδομικής ανάπτυξης.

Οι ομιλητές θα εξετάσουν τα αρχιτεκτονικά και αστικά-πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πολυκατοικίας στα συμφραζόμενα των ιστορικών, γεωγραφικών και κοινωνικών της διαστάσεων. Ακόμη, θα προχωρήσουν σε αναλυτικές και συλλογιστικές θεωρήσεις σχετικά με την πολυκατοικία και διερευνούν τη σημασία του στο πλαίσιο των παγκόσμιων προκλήσεων της σύγχρονης πόλης. Η πολυκατοικία θα αναγνωριστεί ως ένα παράδειγμα του πώς ένα μαζικό προϊόν της ανώνυμης, λαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο προωθήθηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, παρουσιάζει συνεχή προσαρμοστικότητα, υποστηρίζει την οικειοποίησή του από τον εκάστοτε χρήστη και συγχωνεύει στην πράξη τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα της αστικής ζωής της ελληνικής πόλης και εντός αυτής.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Χρήσιμα:

Η εκδήλωση προβάλλεται διαδικτυακά μέσω live-stream στην αίθουσα εκδηλώσεων μας (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).
Η παρακολούθηση της εκδήλωσης μπορεί να γίνει και διαδικτυακά στο Facebook του Goethe-Institut Athen καθώς και στο κανάλι μας στο YouTube.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σύμφωνα με όλες τις οδηγίες τήρησης της δημόσιας ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών μας. Για τον λόγο αυτό, οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Η
είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν, απαιτείται ωστόσο δήλωση συμμετοχής:
prog-athen@goethe.de

Έναρξη εκδήλωσης: 20:00
Είσοδος: 19:30

Info:

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00 – 22:00

στο αίθριο του Goethe-Institut Athen,

Ομήρου 14-16,

Τηλ.: 210 36 61 000

Η σύγχρονη Αθήνα κι η πολυκατοικία της
Η σύγχρονη Αθήνα κι η πολυκατοικία της