Η τάση της εβδομάδας: Statement γραβάτες «το σκάνε απ΄ το γραφείο» και μας συνοδεύουν παντού

Παιχνιδιάρικα μοτίβα, έντονα χρώματα, αλλά και μια σύντομη ιστορία για τη γραβάτα και τo ταξίδι της στο χρόνο.
Lorenzo Capunata via Getty Images

Καθώς το αυστηρό επίσημο ένδυμα στο χώρο εργασίας, ειδικά μετά την πανδημία, αρχίζει να αλλοιώνεται ως θεσμός, η γραβάτα ως αξεσουάρ, προκειμένου να επιβιώσει χαράζει νέα, δικά της μονοπάτια. Τόσο στις πασαρέλες όσο και στο street style, οι οίκοι στολίζουν τις δημιουργίες τους με ανατρεπτικές statement γραβάτες, αποδεικνύοντας πως το αξεσουάρ λαιμού που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε συντηρητικό, έχει να δώσει πολλά παραπάνω

Έτσι τo άλλοτε must-have του γραφείου, εισβάλλει στην ντουλάπα μας πιο ανανεωμένο από ποτέ, με τολμηρά χρώματα και εντυπωσιακά μοτίβα που ανατρέπουν τα δεδομένα και εγκαινιάζουν για τις γραβάτες μια νέα εποχή.

Γιατί αγαπήσαμε την statement γραβάτα

Παρά τους δεσμούς που διατηρεί με τα επίσημα ρούχα γραφείου ή το ντύσιμο των επίσημων περιστάσεων, η γραβάτα τη φετινή σεζόν επιδιώκει να αυτονομηθεί ως κυρίαρχο αξεσουάρ, που περισσότερο ορίζει το σύνολο, παρά ορίζεται από αυτό.

Aπό κάποιους, η επανεμφάνισή της γραβάτας στο νεανικό ντύσιμο αποδίδεται στην αγαπημένη τάση που μιμείται την αμερικανική κολεγιακή στολή. Για άλλους, συνδέεται με την αυξανόμενη τάση για μια μοντέρνα γκαρνταρόμπα γραφείου, που συνυπάρχει με το κλασικό, χωρίς όμως να υποτάσσεται πλήρως στις νόρμες του. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: Η δημοτικότητα της γραβάτας διαρκώς ενισχύεται, με αποτέλεσμα το κομψό αξεσουάρ να τοποθετείται στο προσκήνιο για τις επόμενες σεζόν.

Costel Tarus / 500px via Getty Images

Πού την ερωτευτήκαμε

Η γραβάτα αποτέλεσε κορυφαίο αξεσουάρ στις πασαρέλες για το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2022, ενώ έκανε την εμφάνισή τόσο σε γυναικείες όσο και σε ανδρικές κολεξιόν. Σε ό,τι αφορά τα μοτίβα, οι έντονες ρίγες σε εντυπωσιακά χρώματα αναδείχθηκαν σε ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή, με τον Kenzo να την αποθεώνει μεσά από μια συλλογή εμπνευσμένη από το κολέγιο

Επωνυμίες όπως οι Dolce & Gabbana και Dries van Noten αξιοποίησαν στο έπακρο τις γραβάτες, ωστόσο στην πιο επίσημη και συντηρητική εκδοχή τους. Ο Πολ Σμιθ, μεταξύ άλλων, ωστόσο, χρησιμοποίησε ασορτί γραβάτες για να κουμπώσει πουκάμισα, μια λεπτή άποψη για τη δημοφιλή τάση. Ενώ η εμφάνιση συνέβαλε σημαντικά στις συλλογές πασαρέλας, επισημάνθηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των street styles.

Από τη συλλογή του Κenzo στη φετινή εβδομάδα μόδας του Παρισιού.
Estrop via Getty Images
Από τη συλλογή του Κenzo στη φετινή εβδομάδα μόδας του Παρισιού.
Από τη συλλογή του Κenzo στη φετινή εβδομάδα μόδας του Παρισιού.
Pascal Le Segretain via Getty Images
Από τη συλλογή του Κenzo στη φετινή εβδομάδα μόδας του Παρισιού.
Από τη συλλογή του Κenzo στη φετινή εβδομάδα μόδας του Παρισιού.
Pascal Le Segretain via Getty Images
Από τη συλλογή του Κenzo στη φετινή εβδομάδα μόδας του Παρισιού.

Πώς θα τη συνδυάσουμε

Νέος σκοπός της γραβάτας είναι να μεταμορφωθεί σε καθημερινό αξεσουάρ, συντροφεύοντας ανδρικά αλλά και γυναικεία ρούχα, ως βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας που υμνεί το φύλο. Ωστόσο, παρά τη «νέα τάξη πραγμάτων», η γραβάτα εξακολουθεί να δένεται στο λαιμό, πάνω από ένα πουκάμισο με κουμπιά. Αν επιδιώκουμε να φέρουμε τη δική μας επανάσταση, ένα δερμάτινο μπουφάν και για τις γυναίκες μια μίνι φούστα είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε.

Για εμάς τους τολμηρούς, υπάρχει και η επιλογή να πειραματιστούμε λύνοντας τη γραβάτα μας και χρησιμοποιώντας την ως φουλάρι. Ακόμη μια ιδέα, είναι να δέσουμε τη γραβάτα μας στη μέση ως ζώνη, στην περίπτωση που επιθυμούμε να τονίσουμε τις αναλογίες μας.

Στις επερχόμενες σεζόν, η γραβάτα θα «αποδράσει» από την παραδοσιακή θέση της στο χώρο εργασίας και θα αποτελέσει ένα απαραίτητο, μοντέρνο αξεσουάρ καθημερινής χρήσεως.

Το ταξίδι της γραβάτας στο χρόνο

Η ιστορία της ανδρικής γραβάτας είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι φανταζόμαστε. Οι πρώτες γραβάτες δεν θύμιζαν σε τίποτα τη σύγχρονη γραβάτα. Η «γέννηση» της γραβάτας τοποθετείται χρονικά στον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του 30ετούς πολέμου στη Γαλλία (1618-1648). Τότε, οι Γάλλοι προσέλαβαν Κροάτες μισθοφόρους, οι οποίοι φορούσαν παραδοσιακά μαντήλια με κόμπους στο λαιμό ως μέρος της στολής τους. Αυτό είχε και λειτουργικό χαρακτήρα καθώς συγκρατούσε το επάνω μέρος των σακακιών τους και ήταν πιο πρακτικό από τους σκληρούς γιακάδες.

Προς το τέλος του πολέμου, οι Κροάτες στρατιώτες παρουσιάστηκαν στον επτάχρονονο τότε Γάλλο βασιλιά, Λουδοβίκο ΙΔ’. Κατά την επιθεώρησή του, ο βασιλιάς παρατήρησε τα συγκεκριμένα μαντήλια και αμέσως τα λάτρεψε. Έτσι γύρω στο 1846, σε ηλικία μόλις επτά ετών, ξεκίνησε να τα φορά και ο ίδιος, ονομάζοντάς «La Cravate», προς τιμήν των Κροατών, ενώ στη Γαλλία οι γραβάτες εξακολουθούν να αποκαλούνται ακριβώς έτσι.

Στην Ευρώπη, οι γραβάτες σύντομα αποσυνδέθηκαν εντελώς από τον πρακτικό σκοπό για τον οποίο τις χρησιμοποιούσαν οι Κροάτες, για να φορεθούν από ευγενείς που ήθελαν να προβάλουν τη δύναμη, τον πλούτο, την αισθητική και την κοινωνική τους θέση.

Η Βιομηχανική Επανάσταση, με υφάσματα όπως το βαμβάκι, το λινό, το μαλλί και το μετάξι, αποθεώνει τις γραβάτες, οι οποίες αρχίζουν να παράγονται με ταχύτατους ρυθμούς και να φοριούνται από την πλειοψηφία των ευκατάστατων ανδρών της εποχής

Ο Τομ Κρουζ σε νεαρή ηλικία.
Frank Edwards via Getty Images
Ο Τομ Κρουζ σε νεαρή ηλικία.

Οι δεσμοί με το παρόν

Η γραβάτα, όπως τη γνωρίζουμε και τη φοράμε σήμερα, προέρχεται από έναν σχεδιαστή της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1920. Ο Τζες Λάνγκφορντ κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν εντελώς νέο τρόπο για να φορεθεί η γραβάτα. Έκοβε το ύφασμα τριγωνικά και το έραβε σε τρία τμήματα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, με τη διαφορά ότι το τότε νέο σχέδιο, που πήρε το όνομα του δημιουργού του, λανσαρίστηκε σε εκδοχές πολύ πιο κοντές από τις γραβάτες που έχουμε συνηθίσει.

Σήμερα οι γραβάτες φοριούνται για πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως οι γάμοι, οι κηδείες, η δουλειά. Εναλλακτικές επιλογές για άτομα που κυνηγούν την γρήγορη και εύκολη λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές γραβάτες είναι οι γραβάτες με κλιπ ή φερμουάρ.