Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη

Υποστήριξε πως το σχέδιο έχει σκοπό να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ μετά την αποτυχία της επιχείρησής του για την κατάληψη της Τρίπολης, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.

Η Άγκυρα στηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, οι δυνάμεις της οποίας κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να απωθήσουν την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας.

Τον Χαφτάρ υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από τις 8 Ιουνίου.

Η Ρωσία και τα Εμιράτα χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε την πρόταση του Καΐρου, χαρακτηρίζοντάς την απόπειρα να σωθεί ο Χαφτάρ μετά τις ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

«Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξ αρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου στη Hurriyet. «Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χαφτάρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με όλες τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στη Λιβύη, όμως αυτή θα απαιτεί τη συμφωνία και των δύο μερών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν το θέμα της Λιβύης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν “σε κάποια θέματα” και ότι ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα εξακολουθήσει να μάχεται για να θέσει υπό τον έλεγχό του την παράκτια πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Τζούφρα, πιο νότια.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε εξάλλου ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ ζήτησαν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών και της Άμυνας, αλλά και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και Πληροφοριών να συζητήσουν πιθανά περαιτέρω βήματα για τη Λιβύη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Αλ Σίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Αλ Σίσι για το θέμα της κρίσης στη Λιβύη.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Λιβύη, μετά και την πρωτοβουλία του προέδρου Αλ Σίσι για τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε τις αιγυπτιακές προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη και για τον τερματισμό της βίας, υποστηρίζοντας την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκπληρωθούν και οι επιθυμίες του λαού της Λιβύης να ζήσει σε ειρήνη και σταθερότητα.

Παράλληλα, και η Βρετανία εξέφρασε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία για τη Λιβύη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Βρετανού Ντόμινικ Ράαμπ και του Αιγύπτιου Σάμεχ Σούκρι, το Λονδίνο εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, όπως την παρουσίασε το περασμένο Σάββατο 6 Ιουνίου, στο Κάιρο, ο πρόεδρος Αλ Σίσι.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των κοινών τους προσπαθειών για όλα τα περιφερειακά θέματα αλλά και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή