Η Βρετανία βάζει πλαφόν σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις

Το πλαφόν θα επιβληθεί στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θα αφορά επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες
|
SAMEER AL-DOUMY via Getty Images

Η Βρετανία βάζει πλαφόν από τον Οκτώβριο στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις που θα είναι λιγότερο από το ήμισυ της τιμής της αγοράς, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το τεράστιο κόστος της ενέργειας τον χειμώνα.

Αντίστοιχα μέτρα είχε λάβει η κυβέρνηση και για τα νοικοκυριά, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσια τιμολόγια από τα περσυνά.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Λιζ Τράς ανακοίνωσε ότι οι τιμές χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια θα περιοριστούν σε περίπου 211 λίβρες (239 $) ανά μεγαβατώρα (MWh) και για το φυσικό αέριο στις 75 λίβρες ανά MWh. Τα μέτρα αναμένεται να κοστίσουν στην κυβέρνηση 40 δισ. στερλίνες.

«Έχουμε παρέμβει για να σταματήσουμε την κατάρρευση των επιχειρήσεων, να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να περιορίσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτενγκ.

Το ανώτατο όριο έχει οριστεί σε λιγότερο από το ήμισυ της χονδρικής τιμής που αναμενόταν αυτό το χειμώνα, ενώ η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει την τιμή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι προμηθευτές θα αποζημιωθούν για τη μείωση στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που θα μετακυλήσουν σε μη εγχώριους πελάτες.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2023, για όλους τους μη οικιακούς χρήστες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φιλανθρωπικών οργανώσεων και του δημόσιου τομέα, όπως σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στήριξης θα ισχύουν και για τα νοικοκυριά στη Βόρεια Ιρλανδία όπως στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Reuters