Η ξηρασία της Ισπανίας ανεβάζει την τιμή του ελαιόλαδου παγκοσμίως αλλά ευνοεί την Ελλάδα

Πού μπορεί να φτάσει η τιμή στο λάδι και πώς οι κακές καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο βγάζουν κερδισμένους τους Ελληνες παραγωγούς.
Marcelo del Pozo via Reuters

Η ξηρασία στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, είναι πιθανό να μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή της χώρας φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Η Ισπανία συνήθως κατέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, οι καύσωνες, όταν άνθιζαν οι ελιές την περασμένη άνοιξη, και η έντονη ξηρασία το περασμένο καλοκαίρι στην Ισπανία αλλά και στους νούμερο δύο και τέσσερα παραγωγούς - την Ιταλία και την Πορτογαλία - έχουν συρρικνωθεί τα αποθέματα.

Anadolu Agency via Getty Images

Μόνο ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, η Ελλάδα, η οποία δεν επλήγη από τις καιρικές συνθήκες, αναμένει βελτίωση της παραγωγής - αν και όχι αρκετή για να αντισταθμίσει την μείωση στην Ισπανία.

via Associated Press

«Είναι μια καταστροφή», λέει ο Πριμιτίβο Φερνάντεζ, επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Εμφιαλωτών Βρώσιμων Ελαίων της Ισπανίας, αναφερόμενος στον συνδυασμό της ξηρασίας, της οικονομικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Anadolu Agency via Getty Images

Η Ενωση Ισπανών εξαγωγέων Asoliva εκτιμά ότι θα υπάρχει τουλάχιστον 10% λιγότερο ελαιόλαδο διαθέσιμο παγκοσμίως φέτος από τους 3,1 εκατομμύρια τόνους που παράχθηκαν τη σεζόν που έληξε το 2021.

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς βροχή, οι προβλέψεις χειροτερεύουν», σύμφωνα με τον Dcoop, τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό παραγωγών ελαιολάδου της Ισπανίας.

Anadolu Agency via Getty Images

Στην Ισπανία, η τιμή του ελαιολάδου (μπουκάλι) αυξήθηκε κατά περίπου 60% το 2022. Η αύξηση των τιμών προκλήθηκε αρχικά από την έλλειψη ηλιελαίου πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα ακριβότερα λιπάσματα και η ξηρασία συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.

Europa Press News via Getty Images

Ενα λίτρο παρθένου ελαιόλαδου πωλείται στην Ισπανία πάνω από 7 ευρώ, όταν τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή ήταν κάτω από 5 ευρώ. Οι αυξήσεις των τιμών μείωσαν τους όγκους πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία κατά 8%, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Nielsen.

Anadolu Agency via Getty Images

Αυτή η εξέλιξη, πάντως, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους Ελληνες παραγωγούς να αυξήσουν τις εξαγωγές και τα κέρδη τους, εφόσον η χώρα μας είναι η μοναδική στον ευρωπαϊκό Νότο που δεν επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα στον τομέα της ελαιοπαραγωγής.

Δημοφιλή