Η Γη έχει έναν μυστηριώδη «καρδιακό παλμό» κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια

Η ομάδα διεξήγαγε μια ανάλυση στις ηλικίες 89 καλά κατανοητών γεωλογικών γεγονότων από τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια.
ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι ήρθαν και έφυγαν, η Παγγαία χωρίστηκε στις ηπείρους και τα νησιά που βλέπουμε σήμερα και οι άνθρωποι άλλαξαν γρήγορα και αμετάκλητα τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Αλλά μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, φαίνεται ότι η Γη παραμένει η ίδια. Η έρευνα σε αρχαία γεωλογικά γεγονότα δείχνει ότι ο πλανήτης μας έχει έναν αργό, σταθερό «καρδιακό παλμό» γεωλογικής δραστηριότητας κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Αυτός ο παλμός των συσσωρευμένων γεωλογικών γεγονότων - συμπεριλαμβανομένης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, των μαζικών εξαφανίσεων, των αναδιοργανώσεων των πλακών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας - είναι απίστευτα αργός, ένας κύκλος 27,5 εκατομμυρίων ετών καταστροφικών άμπωτων και ροών. Αλλά ευτυχώς για εμάς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουμε άλλα 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από τον επόμενο «παλμό».

«Πολλοί γεωλόγοι πιστεύουν ότι τα γεωλογικά γεγονότα είναι τυχαία με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Michael Rampino, γεωλόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε δήλωση του 2021.

«Αλλά η μελέτη μας παρέχει στατιστικά στοιχεία για έναν κοινό κύκλο, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα γεωλογικά γεγονότα συσχετίζονται και όχι τυχαία».

Η ομάδα διεξήγαγε μια ανάλυση στις ηλικίες 89 καλά κατανοητών γεωλογικών γεγονότων από τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω γράφημα, μερικές από αυτές τις στιγμές ήταν δύσκολες - με πάνω από οκτώ από αυτά τα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο να συγκεντρώνονται μαζί σε γεωλογικά μικρά χρονικά διαστήματα, σχηματίζοντας τον καταστροφικό «παλμό».

«Αυτά τα γεγονότα περιλαμβάνουν περιόδους θαλάσσιων και μη θαλάσσιων εξαφανίσεων, μεγάλα ωκεάνια-ανοξικά γεγονότα, ηπειρωτικές εκρήξεις βασάλτη πλημμύρας, διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας, παγκόσμιους παλμούς μαγματισμού εντός των πλακών και περιόδους αλλαγών στους ρυθμούς εξάπλωσης του θαλάσσιου πυθμένα και αναδιοργανώσεις πλακών», έγραψε η ομάδα στην εργασία της.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα παγκόσμια γεωλογικά γεγονότα συσχετίζονται γενικά και φαίνεται να έρχονται σε παλμούς με υποκείμενο κύκλο ~ 27,5 εκατομμυρίων ετών».

Οι γεωλόγοι ερευνούν έναν πιθανό κύκλο γεωλογικών γεγονότων εδώ και πολύ καιρό. Πίσω στη δεκαετία του 1920 και του ’30, οι επιστήμονες της εποχής είχαν προτείνει ότι το γεωλογικό αρχείο είχε κύκλο 30 εκατομμυρίων ετών, ενώ στις δεκαετίες του 1980 και του 90 οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα καλύτερα χρονολογημένα γεωλογικά γεγονότα εκείνη την εποχή για να τους δώσουν ένα εύρος μήκους μεταξύ «παλμών» 26,2 έως 30,6 εκατομμυρίων ετών.

Τώρα, όλα φαίνονται να είναι εντάξει - 27,5 εκατομμύρια χρόνια είναι ακριβώς εκεί που θα περιμέναμε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020 από τους ίδιους συγγραφείς πρότεινε ότι αυτό το σημάδι των 27,5 εκατομμυρίων ετών είναι όταν συμβαίνουν και μαζικές εξαφανίσεις.

«Αυτή η μελέτη είναι αρκετά καλή, αλλά στην πραγματικότητα νομίζω ότι μία καλύτερη μελέτη για αυτό το φαινόμενο ήταν [μία που έγινε του 2018] από τους Muller και Dutkiewicz», δήλωσε στο ScienceAlert το 2021 ο γεωλόγος Alan Collins από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα.

Αυτή η μελέτη του 2018, από δύο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξέτασε τον κύκλο άνθρακα της Γης και την τεκτονική των πλακών και κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο κύκλος έχει μήκος περίπου 26 εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτοί οι κυκλικοί παλμοί της τεκτονικής και της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι το αποτέλεσμα γεωφυσικών διεργασιών που σχετίζονται με τη δυναμική των τεκτονικών πλακών και των λοφίων του μανδύα ή μπορεί εναλλακτικά να ρυθμίζονται από αστρονομικούς κύκλους που σχετίζονται με τις κινήσεις της Γης στο Ηλιακό Σύστημα και τον Γαλαξία», έγραψε η ομάδα στη μελέτη της.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Geoscience Frontiers.

Δημοφιλή