Δάφνη Βαλέντε: Η συλλογή Lost my marbles και το φλερτ με το Χόλιγουντ

Η ταλαιπωρία με την υγεία της, τα θετικά σχόλια για τη νέα κολεξιόν και τα μελλοντικά της σχέδια. Η γνωστή σχεδιάστρια εφ' όλης της ύλης.
Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε
Δάφνη Βαλέντε
Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε

Σε έναν δημιουργικό οργασμό βρίσκεται αυτή την εποχή η γνωστή σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε με το καθιερωμένο και διαχρονικό πλισέ της να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ηθοποιοί του Χόλιγουντ και διάσημα μοντέλα παγκοσμίου φήμης έχουν φωτογραφηθεί τους τελευταίους μήνες φορώντας τα υπέροχα χρωματιστά υφάσματά της, ενώ δεν είναι λίγα τα περιοδικά, ελληνικά και ξένα, που επέλεξαν για τα εξώφυλλά τους δικές της δημιουργίες.

Τη συναντήσαμε στο ομώνυμο κατάστημα που διαθέτει στο κέντρο της Αθήνας, για να μας πει πως αισθάνεται με όλη αυτή την ανταπόκριση που χαίρει η δουλειά της, αλλά και να μας εκμυστηρευτεί τους μελλοντικούς της στόχους.

Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε
Δάφνη Βαλέντε
Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε

- Οι δημιουργίες σας είναι πάντα ξεχωριστές κι έχουν γλυπτική υπόσταση λόγω του παιχνιδίσματος που επιτυγχάνετε πάντα με το πλισέ. Τι έχει μεσολαβήσει αυτή την περίοδο και η δουλειά σας φαίνεται περισσότερο στο εξωτερικό;

Είναι συγκυριακό το θέμα. Έτυχε να δει κομμάτια μου μια στιλίστρια από το Λος Άντζελες, η οποία ενθουσιάστηκε και μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Η ίδια στη συνέχεια πρότεινε τα ρούχα μου σε ηθοποιούς και μοντέλα. Τα εξώφυλλα των ξένων περιοδικών ακολούθησαν το ρεύμα που εκείνη δημιούργησε. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ικανοποίηση με όλη αυτή την εξέλιξη.

- Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζετε να επεκταθείτε περισσότερο στις αγορές του εξωτερικού;

Όχι, η παραγωγή δεν θα μεγαλώσει πολύ γιατί θέλω να ελέγχω και την παραμικρή λεπτομέρεια στα κομμάτια που δίνω. Αυτή τη στιγμή, εκτός ελληνικής αγοράς, στέλνω ρούχα σε Αμερική, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία και Αραβικές χώρες. Εάν επεκταθώ παραπάνω δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ σωματικά.

Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε
Δάφνη Βαλέντε
Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε

- Το τελευταίο δίμηνο περάσατε μια μεγάλη ταλαιπωρία, όταν ξαφνικά σπάσατε μαζί το χέρι και το πόδι σας. Πως καταφέρατε και ανταπεξήλθατε επαγγελματικά, λαμβάνοντας μάλιστα - την ίδια περίοδο - μέρος σε δύο εκθέσεις, της Θεσσαλονίκης και στην έκθεση μόδας στην Αθήνα;

Ήμουν απαρηγόρητη την πρώτη μέρα που συνέβη γιατί πονούσα πολύ, αλλά αποφάσισα να μην ακυρώσω τίποτα. Ευτυχώς η απόφαση μου αποδείχτηκε σωστή γιατί και οι δύο επιδείξεις, όπου έδειξα τη νέα μου συλλογή «Lost my marbles» είχαν μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα για πρώτη φορά σε έναν υπέροχο χώρο, στο MoMus -Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου το σόου είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ενίσχυση του παιδικού χωριού SOS Πλαγιαρίου.

Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε
Δάφνη Βαλέντε
Δημιουργία Δάφνης Βαλέντε

- Μιλήστε μας για τη συλλογή «Lost my marbles» (σε ελεύθερη μετάφραση «έχασα τη λογική μου»)

Ήταν ο δικός μου τρόπος με το λογοπαίγνιο αυτό να διαμαρτυρηθώ - όσο είναι εφικτό - για τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα. Όπως γνωρίζετε από την αρχή της καριέρας μου εμπνεόμουν από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα και τις πτυχώσεις που έχουν τα ρούχα τους. Για εμένα η σύνδεση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα ήρθε αυθόρμητα, μια κι όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω τη νέα καλοκαιρινή συλλογή ήταν στην επικαιρότητα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αγγλική πρωτεύουσα γι’ αυτόν τον λόγο.

Σε ότι αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι της κολεξιόν, είναι όπως πάντα ρούχα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τους σωματότυπους. Κινήθηκα κυρίως σε ελληνικά χρώματα, στο μπλε του Αιγαίου, το πράσινο της ελιάς και τις αποχρώσεις της πέτρας και του πηλού. Βέβαια, όπως συμβαίνει κάθε φορά που δημιουργώ μια συλλογή, μετά αρχίζω να προσθέτω χρώματα, οπότε έπαιξα στη συνέχεια με πορτοκαλί και τζίντζερ.

Δημιουργίες Δάφνης Βαλέντε
Δάφνη Βαλέντε
Δημιουργίες Δάφνης Βαλέντε

- Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;

Ναι, φέτος κλείνω σαράντα χρόνια στο χώρο της μόδας και θα ήθελα να το γιορτάσω με έναν δικό μου τρόπο. Σκέφτομαι να στήσω μια θεματική έκθεση, αλλά ακόμα δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομέρειες.

- Μελλοντικός στόχος;

Επειδή η δουλειά και ο τρόπος που επεξεργάζομαι τα υφάσματα είναι πολύ συγκεκριμένος, θέλω να μεταφέρω την τεχνογνωσία μου σε νέους ταλαντούχος ανθρώπους, που ενδιαφέρονται να αφοσιωθούν σε αυτό. Έχω ξεκινήσει και εκπαιδεύω κάποια ικανά παιδιά και ευελπιστώ να μεγαλώσει αυτή η ομάδα, ώστε όταν αποχωρήσω από τον χώρο να ξέρω ότι θα συνεχιστεί αυτή η ξεχωριστή τεχνική.