ΕΕ: Amazon, Apple και Meta στους έξι «gatekeepers» του διαδικτύου - Τι αλλάζει για τους χρήστες

Εάν οι κολοσσοί της τεχνολογίας δεν τηρούν τους νέους κανόνες θα πληρώνουν έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου τους στην ΕΕ.
via Associated Press

Εξι τεχνολογικούς γίγαντες τις Amazon, Apple, Alphabet, Μέτα, Microsoft και την κινεζική ByteDance του TikTok χαρακτήρισε η Ευρωπαική Ενωση ως «gatekeepers» (φύλακες) στο πλαίσιο του νέου νόμου για τις ψηφιακές αγορές που θα ανατρέψει τα επιχειρηματικά μοντέλα των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.

Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες θα πρέπει μέσα στους επόμενους έξι μήνες να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ.

Τι είναι οι gatekeepers

Ως gatekeepers χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση 75 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρέχουν μια βασική υπηρεσία πλατφόρμας.

Η Samsung δήλωσe, επίσης, ότι πληροί τις προυποθέσεις της ΕΕ ενώ η Booking αναμένει να καλύψει το όριο του gatekeeper μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα ενημερώσει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

«Η Ευρώπη αναδιοργανώνει πλήρως τον ψηφιακό της χώρο για να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες της και να ενισχύσει την καινοτομία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις εταιρείες της ΕΕ», δήλωσε ο Breton.

Σύμφωνα με το CNBC, οι εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως gatekeepers θα πρέπει να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους διαλειτουργικές με εκείνες που αναπτύσσονται από ανταγωνιστές πλατφόρμες και να επιτρέψουν στους χρήστες να αποφασίζουν ποια apps θα προεγκαταστήσουν στις συσκευές τους.

Επίσης θα πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και δεν θα τους επιτρέπεται να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των αντιπάλων τους ή να εμποδίζουν τους χρήστες να αφαιρούν προεγκατεστημένο λογισμικό ή εφαρμογές.

Τα πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης των κανονισμών θα είναι πανάκριβα καθώς οι κολοσσοί με τζίρο εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο θα πληρώνουν έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου τους στην ΕΕ.