Ε.Ε: Βοήθεια 700 εκατ. στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Οι Βρυξέλλες ενισχύουν οικονομικά την χώρα μας, υπό τον φόβο μιας νέας προσφυγικής κρίσης.
\
\
ASSOCIATED PRESS

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποσχέθηκαν την Τρίτη περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στα σύνορα με την Τουρκία, τα οποία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να παραβιάσουν για μέρες τώρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νέας μεταναστευτικής κρίσης.

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, είναι ευθύνη της Ευρώπης στο σύνολό της», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν από τις Καστανιές.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρότρυναν, παράλληλα, την Τουρκία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του 2016, που της επιβάλλει να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της σε αντάλλαγμα για την χρηματική βοήθεια που της προσφέρει η ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την επανάληψη της κρίσης του 2015-16, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ από την Τουρκία μέσω των Βαλκανίων, ζορίζοντας τα ευρωπαϊκά συστήματα ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας και ενισχύοντας την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων.

(με πληροφορίες από Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα