Μαϊάμι: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποκαλύπτουν έναν κόσμο υπό διωγμό

Ωστόσο δύο επιστήμονες στο λιμάνι της πόλης εργάζονται σκληρά για να σώσουν τον ύφαλο με έναν ιδιαίτερα καλλιτεχνικό τρόπο.
AP

Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια ενός πολυσύχναστου λιμανιού στην «πρωτεύουσα της κρουαζιέρας στον κόσμο». Ακριβώς κάτω από τις καρίνες τεράστιων πλοίων, μια υποβρύχια κάμερα καταγράφει ζωντανά εικόνες από έναν άλλο κόσμο, αποκαλύπτοντας τη θαλάσσια ζωή που προσπαθεί να αντισταθεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτή η κάμερα στο Government Cut του Μαϊάμι είναι μόνο ένα από τα πολλά εγχειρήματα ενός θαλάσσιου βιολόγου και ενός μουσικού που έχουν ξεκινήσει μια 15ετή αποστολή για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τους «ετοιμοθάνατους» κοραλλιογενείς υφάλους συνδυάζοντας την επιστήμη και την τέχνη με σκοπό να αναδείξουν την θαλάσσια ζωή στην ποπ κουλτούρα.

Η εταιρεία τους που ονομάζεται Coral Morphologic, δημοσιεύει εκπληκτικές εικόνες, καταγράφει υπέροχα πλάσματα σε κοντινές λήψεις, καθώς και βίντεο από την θαλάσσια ζωή, λαμπερά κοράλλια που κινούνται στους ήχους της μουσικής και τα δημοσιεύσει στα social media. Πουλάει ακόμη και μια σειρά ρούχων παραλίας με θέμα τα κοράλλια.

«Δεν είμαστε μόνο τέχνη. Δεν είμαστε μόνο επιστήμη. Δεν είμαστε μόνο τεχνολογία. Είμαστε μια αλχημεία», είπε ο Κόλιν Φουντ, ο οποίος δεν μοιάζει με έναν τυπικό επιστήμονα εκ πρώτης όψεως μια και τα μπλε μαλλιά του είναι τόσο έντονα που μοιάζουν με ηλεκτρικά φορτισμένα. Αυτός και ο συνεργάτης του ΜακΚέι μίλησαν στο Associated Press για να δείξουν τη δουλειά τους.

AP

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα τους είναι η Coral City Camera, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια προβολές και συνήθως έχει περίπου 100 θεατές στο διαδίκτυο κάθε στιγμή της ημέρας.

«Σύντομα θα έχουμε καταγράψει ένα έτος ανάπτυξης κοραλλιών, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, και αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή έχουμε αυτήν την τεχνολογική σύνδεση εδώ στο λιμάνι του Μαϊάμι που μας επιτρέπει να έχουμε ρεύμα και internet», λέει ο Φουντ.

«Έχουμε κάποια πολύ ανθεκτικά κοράλλια που αναπτύσσονται εδώ. Ο πρωταρχικός στόχος να τα καλλιεργήσουμε στο νερό ήταν για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει τόση πολλή θαλάσσια ζωή εδώ στην πόλη μας», λέει ο Φουντ.

AP

Ο ΜακΚέι, εν τω μεταξύ, ακούγεται σαν παραγωγός του Μπρόντγουεϊ καθώς περιγράφει πώς κινηματογραφεί τα κοράλια και τα ζώα στο εργαστήριό τους στο Μαϊάμι, καλλιεργώντας κοράλλια σε δεξαμενές για να τα ετοιμάσει για κοντινά πλάνα με εντυπωσιακά χρώματα.

«Ουσιαστικά δημιουργούμε ένα σετ μέσα σε ένα από αυτά τα ενυδρεία, και μετά προφανώς υπάρχουν ηθοποιοί - κοράλλια ή γαρίδες ή οτιδήποτε άλλο - και μετά τα κινηματογραφούμε. Στη συνέχεια δημιουργώ μια ατμόσφαιρα, ό,τι μπορεί να συμβαίνει στη σκηνή, και μετά μπαίνει το soundtrack με κάποιους ήχους σαν περιβάλλον, κάτι πολύ ωκεάνιο», εξήγησε ο ΜακΚέι.

Η τελευταία τους παραγωγή, “Coral City Flourotour”, θα παρουσιαστεί στο New World Center Wallscape αυτή την εβδομάδα καθώς το Aspen Institute φιλοξενεί ένα σημαντικό συνέδριο για το κλίμα στην ακτή του Μαϊάμι. Ο Φουντ θα μιλήσει σε ένα πάνελ για το πώς τα φυσικά συστήματα του ωκεανού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μάθουν να καταπολεμούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο τίτλος της ομιλίας; «Ο Ωκεανός είναι ένας υπερήρωας».

«Νομίζω ότι όταν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια και ότι όλα είναι αλληλένδετα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην χρειάζεται να ζουν σε έναν κόσμο με πυρκαγιές, λιωμένους πάγους και νεκρούς ωκεανούς», λέει ο Φουντ στο AP.

Η αποστολή τους είναι επείγουσα: Μετά από 500 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, αυτά τα είδη δέχονται επίθεση από την κλιματική αλλαγή. Η θέρμανση των ωκεανών προκαλεί τη λεύκανση των κοραλλιών και αυξάνει τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους κοραλλιών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

AP

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων», δήλωσε η υπηρεσία σε πρόσφατη έκθεση.

«Το λιμάνι είναι ένα ανεκτίμητο μέρος για έρευνα για τα κοράλλια», λέει ο Φουντ. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν θα μπορέσομε να επαναφέρουμε τα οικοσυστήματα στην κατάσταση που ήταν πριν από 200 χρόνια. Οι επιλογές που μας μένουν είναι πιο ριζοσπαστικές».

AP

Πέρα από την επιστήμη, υπάρχουν τα ρούχα. Η Coral Morphologic πουλά μια σειρά ρούχων για σερφ και μαγιό που αντλεί έμπνευση για τα σχέδιά της από ανεμώνες λουλουδιών και κοράλλια και χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά βιώσιμα υλικά, όπως ένα είδος νάιλον που ανακυκλώνεται από παλιά δίχτυα ψαρέματος, για να κατασκευάσει τα ρούχα της.

Popular in the Community