Είκοσι και ένα χρήσιμα tips για να ζήσουν περισσότερο τα λουλούδια μας

Για να ομορφαίνει συνεχώς το σπίτι μας και η ψυχή μας.
Τα φρέσκα λουλούδια μπορούν να ομορφύνουν κάθε χώρο και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα
Τα φρέσκα λουλούδια μπορούν να ομορφύνουν κάθε χώρο και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα

Τα φρέσκα λουλούδια μπορούν να ομορφύνουν κάθε χώρο και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Όμως αν τα παραμελήσουμε μαραίνονται και στεναχωριόμαστε. Είναι λογικό να ξεχνάμε να τους αλλάζουμε νερό ή να τα βάζουμε κοντά στον ήλιο. Για αυτό συγκεντρώσαμε μερικά tips που μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουν περισσότερο τα λουλούδια μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε καθαρά δοχεία και βάζα. Πρέπει να πλένουμε τα βάζα με λίγη χλωρίνη και μπόλικο νερό και τρίβοντάς τα με μια βούρτσα. Τόσο τα βάζα όσο και το νερό πρέπει να είναι καθαρά. Μέρα παρά μέρα πρέπει να αλλάζουμε νερό στα λουλούδια μας για να παρατείνουμε τη ζωή τους.

Ακόμα, πρέπει να απομακρύνουμε τα φύλλα από το νερό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μαραθούν και να δημιουργηθούν βακτήρια. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να ρίξουμε λίγες σταγόνες χλωρίνης μέσα στο νερό για να σκοτώνει τα βακτήρια. Μπορούμε να βάλουμε λίγη σόδα ή Sprite στο νερό για να τραφούν τα λουλούδια. Στα λουλούδια αρέσει η ζάχαρη που περιέχουν οι σόδες.

Ακολουθούν 21 ακόμα μικρές συμβουλές για το πώς να κάνουμε τα λουλούδια μας να ζουν περισσότερο από την Τζέσικα Μάρσαλ, ιδιοκτήτρια των ανθοπωλείων «Miss Daisy Floral Design Studio» στο Λάς Βέγκας και στη Νέα Υόρκη.

1. Να αφήνουμε τα άνθη των λουλουδιών έξω από το βάζο

Τα κινέζικα βάζα, vintage μπουκάλια, κανάτες ή στάμνες, μεταλλικά δοχεία για τσάι η καφέ, ένα μικρό καλάθι, ένα ποτιστήρι, μια κούπα ή ένα μεγάλο φρούτο όπως το καρπούζι, αποτελούν εναλλακτικές και δημιουργικές ιδέες για να βάλουμε τα λουλούδια μας. Αν κάποιο από αυτά τα δοχεία δεν κρατούν καλά το νερό, τότε θα πρέπει να βάλουμε τα λουλούδια μας σε άλλο δοχείο γεμάτο με νερό.

2. Να ξεκινήσουμε τη φροντίδα των λουλουδιών μας από την αρχή

Θα τα βάλουμε σε ένα γυάλινο δοχείο με πέτρες, θα το γεμίσουμε με λίγο νερό στις ρίζες τους.
Θα τα βάλουμε σε ένα γυάλινο δοχείο με πέτρες, θα το γεμίσουμε με λίγο νερό στις ρίζες τους.

Αντί να αγοράσουμε τα λουλούδια μπορούμε να μαζέψουμε από τον κήπο μας να αγοράσουμε από το ανθοπωλείο μας βολβούς λουλουδιών και να μεγαλώσουμε τα λουλούδια μας από το μηδέν στο σπίτι μας. Θα τα βάλουμε σε ένα γυάλινο δοχείο με πέτρες, θα το γεμίσουμε με λίγο νερό στις ρίζες τους. Έτσι θα τα δούμε σιγά σιγά να μεγαλώνουν και να ζήσουν πιο πολύ από ότι συνήθως.

3. Να αναφυτέψουμε παχύφυτα

Ποτίζουμε τακτικά ανά λίγες μέρες με νερό ώστε να παραμένει υγρό το χώμα και τα φύλλα.
Ποτίζουμε τακτικά ανά λίγες μέρες με νερό ώστε να παραμένει υγρό το χώμα και τα φύλλα.

Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι να φυτέψουμε κάποιο φύλλο από τα παχύφυτα που έχουμε ήδη σπίτι μας – ειδικά αν αυτά φαίνονται άρρωστα. Απαλά τραβάμε μερικά ώριμα φύλλα από το φυτό και τα βάζουμε σε ένα δίσκο με χώμα σε φωτεινό σημείο αλλά, προσοχή, όχι κάπου που να το βλέπει ο ήλιος. Ποτίζουμε τακτικά ανά λίγες μέρες με νερό ώστε να παραμένει υγρό το χώμα και τα φύλλα. Μετά από μερικές εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αν μεγαλώνουν τα παχύφυτα μας από κάθε φύλλο που αναφυτέψαμε.

4. Να ομορφύνουμε το φαγητό μας με λίγα λουλούδια

Όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θα αγοράζουμε φαγώσιμα λουλούδια
Όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θα αγοράζουμε φαγώσιμα λουλούδια

Είτε τα κάνουμε παγάκια με λίγο νερό στην κατάψυξη είτε στολίζουμε ένα κέικ, ένα κοκτέιλ ή μια σαλάτα, τα φαγώσιμα λουλούδια δίνουν αυτόματα μια ιδιαιτερότητα στα πιάτα μας. Όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν θα αγοράζουμε φαγώσιμα λουλούδια. Πρέπει να αγοράζουμε λουλούδια που είναι προς κατανάλωση και να μην εμπιστευόμαστε σε μεγάλο βαθμό αυτά που πωλούν τα ανθοπωλεία γιατί μπορεί αν μην είναι ασφαλές να τα φάμε.

5. Να δοκιμάσουμε μια εύκολη σύνθεση λουλουδιών

Ακόμα και αν δεν έχουμε καμία απολύτως ιδέα σχετικά με τα λουλούδια και ποια ταιριάζουν μαζί παρά μόνο ότι χρειάζονται νερό, μπορούμε να φτιάξουμε κάτι μικρό και ωραίο πολύ εύκολα. Το κλειδί είναι να διαλέξουμε λουλούδια που έχουν ίδιο χρώμα. Σχεδόν πάντα θα έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

6. Να τοποθετήσουμε μικρές πετρούλες μέσα στο βάζο για να στερεώσουμε το φυτό μας

Ο πιο αποτελεσματικός και βιώσιμος τρόπος για να στερεώσουμε τα φυτά μας μέσα στο βάζο είναι με τις πέτρες. Μπορούμε να βάλουμε στον πάτο του βάζου μας πετρούλες και μετά να τοποθετήσουμε όπου θέλουμε το λουλούδι μας.

7. Να κόψουμε τα κοτσάνια των λουλουδιών σε γωνία 45 μοιρών

Όταν κόβουμε το κοτσάνι μεγαλώνει ο χώρος από όπου το λουλούδι απορροφά νερό.
Όταν κόβουμε το κοτσάνι μεγαλώνει ο χώρος από όπου το λουλούδι απορροφά νερό.

Θα πρέπει να κόψουμε από το κάτω το κοτσάνι ώστε να μπορεί να παραμένει το λουλούδι ενυδατωμένο. Όταν κόβουμε το κοτσάνι μεγαλώνει ο χώρος από όπου το λουλούδι απορροφά νερό.

8. Να χρησιμοποιήσουμε μια κούπα ως βάζο

Δεν χρειάζεται να πετάξουμε τα λουλούδια που έχουν μικρότερα κοτσάνια ή δεν μεγαλώνουν πολύ. Αντιθέτως, μπορούμε να τα βάλουμε σε μια όμορφη κούπα. Για να κρατήσουμε τα κοτσάνια τους ενωμένα μπορούμε να τα δέσουμε μαζί με ένα λαστιχάκι. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να αλλάζουμε και το νερό τους.

9. Να ανοίξουμε τα κλειστά μπουμπούκια

Αφού κόψουμε τα κοτσάνια των λουλουδιών μας, πρέπει να τα βάλουμε σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό. Μετά από ένα λεπτό πρέπει να μετακινήσουμε τα λουλούδια σε ένα βάζο με κρύο νερό για περίπου 20 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν τα μπουμπούκια πιο γρήγορα.

10. Να χρησιμοποιήσουμε βότκα για να διατηρηθούν τα λουλούδια σε άψογη κατάστασή – ακόμα και αν ακούγεται τρελό

Πριν βάλουμε τα λουλούδια στο βάζο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες από βότκα και μια κουταλιά λευκή ζάχαρη στο νερό. Έτσι θα καταφέρουμε να καθυστερήσουμε τα λουλούδια να μαραθούν και ζήσουν λιγάκι παραπάνω. Όταν τα λουλούδια τελικά αρχίσουν να μαραίνουν και να πεθαίνουν, μπορούμε να ρίξουμε πάλι λίγες σταγόνες από βότκα στο νερό και τα κοτσάνια αμέσως θα αναζωογονηθούν. Αυτό, όμως, θα κρατήσει για μια δυο μέρες.

11. Να βάλουμε τα παχύφυτα σε μπολάκια του γλυκού

Τα μπολάκια του γλυκού είναι η τέλεια επιλογή για να βάλουμε τα παχύφυτα μας και να έχουμε ένα chic αποτέλεσμα. Απλά γεμίζουμε το μπολάκι με χώμα και ποτίζουμε με λίγο νερό για να είναι υγρό το χώμα όταν θα φυτέψουμε το φυτό μας. Με τον καιρό το παχύφυτο θα αρχίσει να βγάζει ρίζες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το πότισμα του. Πρέπει να το ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα μέχρι όλο το χώμα να είναι υγρό.

12. Να ποτίζουμε τις ορχιδέες μας με παγάκια

Μπορούμε να ποτίζουμε την ορχιδέα με ένα παγάκι την εβδομάδα, το οποίο το αφήνουμε πάνω στο χώμα.
Μπορούμε να ποτίζουμε την ορχιδέα με ένα παγάκι την εβδομάδα, το οποίο το αφήνουμε πάνω στο χώμα.

Αρχικά, θα πρέπει να μετακινήσουμε την ορχιδέα μας σε ένα βάζο με χώμα - αν δεν την έχουμε ήδη. Μπορούμε να ποτίζουμε την ορχιδέα με ένα παγάκι την εβδομάδα, το οποίο το αφήνουμε πάνω στο χώμα. Για μεγαλύτερες ορχιδέες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ή περισσότερα παγάκια, ανάλογα. Τα παγάκια λιώνουν αργά αργά και έτσι η ορχιδέα απορροφά νερό χωρίς να πνίγεται από το πολύ νερό και παραμένει ενυδατωμένη.

13. Να χρησιμοποιήσουμε ταινία για να στερεοποιήσουμε τα λουλούδια μας.

Συνεχίζουμε με τα μεσαίου μεγέθους λουλούδια και ολοκληρώνουμε με τα μικρά λουλούδια καλύπτοντας όλες τις θήκες.
Συνεχίζουμε με τα μεσαίου μεγέθους λουλούδια και ολοκληρώνουμε με τα μικρά λουλούδια καλύπτοντας όλες τις θήκες.

Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μικρά λουλούδια στα βαθιά βάζα και να μην πέφτουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδική ταινία και να φτιάξουμε ένα πλέγμα που θα κρατάει τα λουλούδια στη θέση τους. Αρχικά, είναι καλό να βάλουμε τα μεγάλα λουλούδια που θα κρατάνε μεγαλύτερο χώρο στο βάζο. Συνεχίζουμε με τα μεσαίου μεγέθους λουλούδια και ολοκληρώνουμε με τα μικρά λουλούδια καλύπτοντας όλες τις θήκες.

14. Να βάλουμε το ένα βάζο μέσα σε άλλο

Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να βρούμε ένα βάζο που να χωράει τέλεια μέσα σε ένα άλλο αφήνοντας μικρό κενό μεταξύ τους. Στο κενό ρίχνουμε νερό και το διακοσμούμε με ότι θέλουμε, για παράδειγμα με φέτες λεμονιού. Στο κεντρικό βάζο βάζουμε τα λουλούδια που επιλέξαμε με λίγο νερό. Η σύνθεση αυτή ομορφαίνει το σαλόνι του σπιτιού μας και προσδίδει μια ιδιαίτερη αισθητική.

15. Να αφήσουμε να ξεραθούν τα λουλούδια μας

Είτε θέλουμε να φτιάξουμε ένα στεφάνι από λουλούδια είτε να διατηρήσουμε μια ανθοδέσμη που μας έφεραν, ο καλύτερος τρόπος για να ξεραθούν με ομοιόμορφο τρόπο τα λουλούδια είναι με το να δέσουμε τις άκρες των κοτσανιών με μια κορδέλα και να τα κρεμάσουμε κάπου – για παράδειγμα πάνω σε μια κορνίζα ή στη πόρτα - ως διακοσμητικό.

16. Να ρίξουμε ένα νόμισμα μέσα στο βάζο

Ο χαλκός στα νομίσματα λειτουργεί στην όξυνση του νερού που αποτρέπει την εμφάνιση μυκήτων και βακτηρίων.

17. Να επιλέξουμε πιο σκούρα λουλούδια

Αποτελούν μια εναλλακτική και τολμηρή επιλογή για πολλούς, αλλά είναι εξίσου όμορφα με τα υπόλοιπα λουλούδια
Αποτελούν μια εναλλακτική και τολμηρή επιλογή για πολλούς, αλλά είναι εξίσου όμορφα με τα υπόλοιπα λουλούδια

Η μαύρη κάλα ή ζαντεδέσκια, το γαϊδουράγκαθο, η σκαμπιόζα και άλλα πολλά μαύρα και σκουρόχρωμα φυτά ταιριάζουν τέλεια με ξύλινα και ψάθινα βάζα και δοχεία. Αποτελούν μια εναλλακτική και τολμηρή επιλογή για πολλούς, αλλά είναι εξίσου όμορφα με τα υπόλοιπα λουλούδια.

18. Να χρησιμοποιήσουμε τα πέταλα του τριαντάφυλλου για το μπάνιο μας

Ο καλύτερος τρόπος να βγάλουμε τα πέταλα του τριαντάφυλλου εύκολα είναι με το να κρατάμε σταθερά το κοτσάνι του και απαλά να το στρίψουμε τραβώντας τα πέταλα του. Για ένα χαλαρωτικό μπάνιο μπορούμε να ρίξουμε τα πέταλα στη μπανιέρα με ζεστό νερό και έλαια που θα μαλακώσουν το σώμα μας. Μέσα σε λίγα λεπτά θα χαλαρώσουμε και θα μας φτιάξει τη διάθεση.

19. Να σχεδιάσουμε μια πολύχρωμη σύνθεση

Το κλειδί σε μια πολύχρωμη σύνθεση είναι να οργανώσουμε τις στρώσεις βάσει χρώματος και να κόψουμε τα κοτσάνια ανάλογα με τις γωνίες που θα τα βάλουμε στο βάζο. Είναι σημαντικό να βάλουμε πρώτα τα μεγάλα λουλούδια που αποτελούν την βάση της σύνθεσης μας. Ακολουθούν τα μεσαίου μεγέθους λουλούδια και στο τέλος τα πιο μικρά.

20. Να φτιάξουμε μια ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα

Έτσι μέχρι να βάλουμε και το τελευταίο θα έχουμε φτιάξει μια υπέροχη στρογγυλή ανθοδέσμη που θα γεμίζει όλο το βάζο.
Έτσι μέχρι να βάλουμε και το τελευταίο θα έχουμε φτιάξει μια υπέροχη στρογγυλή ανθοδέσμη που θα γεμίζει όλο το βάζο.

Για μπορέσουμε να φτιάξουμε μια ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα όπου τα κοτσάνια τους θα διασταυρώνονται πρέπει να ξεκινήσουμε με το να βάζουμε σιγά σιγά το ένα απέναντι από το άλλο. Έτσι μέχρι να βάλουμε και το τελευταίο θα έχουμε φτιάξει μια υπέροχη στρογγυλή ανθοδέσμη που θα γεμίζει όλο το βάζο.

21. Να διακοσμήσουμε το βάζο μας

Μπορούμε να σκεφτούμε πολλές δημιουργικές και εύκολες ιδέες που μπορούμε να διακοσμήσουμε τα βάζα μας. Μια από αυτές, που χρησιμοποιεί και η Μάρσαλ, είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό σκοινάκι και να σχηματίσουμε ένα «X» γύρω από το βάζο μας.

ΠΗΓΗ: Cosmopolitan