ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2020 13:17 EEST

Έκαψαν το ξύλινο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ στη Σλοβενία

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί πριν ένα χρόνο κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, Σέβνιτσα στη Σλοβενία.

ASSOCIATED PRESS

Άγνωστοι πυρπόλησαν το αμφιλεγόμενο ξυλόγλυπτο άγαλμα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, στη Σλοβενία. Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί πριν ένα χρόνο κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, Σέβνιτσα στη Σλοβενία. 

Την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου, το γλυπτό κάηκε από αγνώστους, όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης που το σχεδίασε, Μπραντ Ντάουνι.

Ο Αμερικάνος καλλιτέχνης με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε στο Reuters ότι απομάκρυνε το μαυρισμένο πλέον και παραμορφωμένο γλυπτό, ανθρωπίνων διαστάσεων, μόλις τον ενημέρωσε η αστυνομία για το συμβάν στις 5 Ιουλίου.

JURE MAKOVEC via Getty Images
Το σημείο μετά την αφαίρεση του γλυπτού 

Το ξύλινο γλυπτό, που είχε σχολιαστεί αρνητικά από πολλούς, απεικόνιζε την εμφάνιση της Μελάνια Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του συζύγου της, το 2018.

ASSOCIATED PRESS

Ο 39χρονος Ντάουνι δήλωσε ότι υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία και θα ήθελε να μιλήσει με τους δράστες, αν βρεθούν, για μια ταινία που προετοιμάζει πριν από την έκθεσή του που πρόκειται να ανοίξει στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο. «Θέλω να μάθω γιατί το έκαναν», δήλωσε ο Ντάουνι, ο οποίος ήλπιζε ότι το άγαλμα θα ενθάρρυνε έναν διάλογο για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας το καθεστώς της Μελάνια Τραμπ ως μετανάστριας παντρεμένη με πρόεδρο που ορκίστηκε για μείωση της μετανάστευσης.

«Η έρευνα σε αυτήν την υπόθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, οπότε δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες », δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ στο Reuters.

Τον Ιανουάριο, ένα άλλο ξύλινο άγαλμα του Ντόναλντ Τραμπ, που σχεδιάστηκε από έναν τοπικό καλλιτέχνη πέρυσι, κάηκε στην πόλη Μοράβτζε της Σλοβενίας, ανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα. 

ASSOCIATED PRESS