«Εκατό χρόνια μοναξιά»: Το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στη μικρή οθόνη

Όταν ο κόσμος ήταν τόσο καινούργιος ώστε πολλά πράγματα δεν είχαν όνομα και για να μιλήσεις γι’ αυτά έπρεπε να τα δείξεις.

Μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του ανέκδοτου (ημιτελούς) μυθιστορήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Τα λέμε τον Αύγουστο» -και στα ελληνικά- δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα, 17 Απριλίου, στην επέτειο των δέκα ετών από τον θάνατο του συγγραφέα, το πρώτο teaser του «Εκατό χρόνια μοναξιά», της τηλεοπτικής μεταφοράς του μνημειώδους έργου του από το Netflix.

Η ισπανόφωνη σειρά γυρίστηκε στην Κολομβία με τις ευλογίες της οικογένειας Μάρκες. Ήταν γνωστό από το 2019 ότι η πλατφόρμα απέκτησε τα δικαιώματα του εμβληματικού μυθιστορήματος. Το Netflix είχε κυκλοφορήσει ένα σύντομο teaser το 2022 για την 40η επέτειο της βράβευσης του Μάρκες με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά το νέο τρέιλερ -παρότι δεν δίνει ημερομηνίας πρεμιέρας - αποκαλύπτει πολλά περισσότερα.

Τα πρώτα πλάνα δείχνουν τον τελευταίο της γενιάς των Μπουενδία, Αουρελιάνο Μπαμπιλόνια, καθώς ξεφυλλίζει τις περγαμηνές του αλχημιστή Μέλκιαδες κι αμέσως μετά τον πατριάρχη της οικογένειας, Αουρελιάνο Μπουενδία -στον ρόλο ο Claudio Cataño- μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, να θυμάται το απόγευμα που ο πατέρας του τον πήγε να δει τον πάγο.

«Πολλά χρόνια μετά, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θα έφερνε στον νου του το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον πήγε να γνωρίσει τον πάγο…»

Είναι τα λόγια με τα οποία αρχίζει ένα από τα πιο γοητευτικά και πιο διάσημα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα, ένα έργο που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Η ιστορία μιας πόλης, του Μακόντο, και μιας οικογένειας, των Μπουενδία – και μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου.

«Το πρώτο λογοτεχνικό έργο μετά τη Γένεση που πρέπει να διαβαστεί από όλο το ανθρώπινο γένος», όπως έγραφαν οι The New York Times.

Το σενάριο της σειράς των 16 επεισοδίων, που η πλατφόρμα χαρακτηρίζει ως «ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ στη Λατινική Αμερική μέχρι σήμερα»- συνυπογράφουν πέντε σεναριογράφοι -οι José Rivera, Natalia Santa, Camila Brugés, María Camila Arias και Albatrós González- και τη σκηνοθεσία ο Alex García López και η Laura Mora.

Με πληροφορίες από Deadline

Δημοφιλή