Εκπληξη με ανέκδοτο μυθιστόρημα του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Η απροσδόκητη ανακοίνωση προκάλεσε ενθουσιασμό, άνοιξε όμως και τη συζήτηση για το εάν το ημιτελές έργο πρέπει να εκδοθεί μετά τον θάνατο του συγγραφέα.
(AP Photo/Eduardo Verdugo, File)
(AP Photo/Eduardo Verdugo, File)
via Associated Press

Οι φήμες περί ενός ανέκδοτου μυθιστορήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, το οποίο φυλασσόταν είτε από την οικογένεια του εκλιπόντος συγγραφέα, είτε στο Harry Ransom Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ, που απέκτησε το αρχείο του νομπελίστα τον Νοέμβριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του, τον Απρίλιο του ίδιου έτους στο Μεξικό, κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House επιβεβαίωσε ότι ένα αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Μάρκες με τίτλο «En Agosto Nos Vemos» (Θα ιδωθούμε τον Αύγουστο), όχι μόνο υπάρχει, αλλά θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων σε όλη τη Λατινική Αμερική το 2024.

«Ένα βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες;», σχολίασε με έκπληξη ο Χουάν Μορένο Μπλάνκο, καθηγητής στο Universidad del Valle στο Κάλι της Κολομβίας. «Είχα ακούσει τις φήμες για κάποια χειρόγραφα, αλλά τίποτα περισσότερο από φήμες. Ένα ολόκληρο βιβλίο;!».

Τις εικασίες για ένα ανέκδοτο έργο του «πατριάρχη» του λατινομερικανικού μαγικού ρεαλισμού, είχε πυροδοτήσει το 1999 η δημοσίευση μίας σύντομης ιστορίας από τον Γκάμπο, όπως ήταν το προσωνύμιο του, στο κολομβιανό περιοδικό Cambio. Η περιπέτεια της Ana Magdalena Bach, μιας μεσήλικης γυναίκας η οποία διατηρεί μια ερωτική σχέση την περίοδο που επισκεπτόταν ένα τροπικό νησί για να αφήσει λουλούδια στον τάφο της μητέρας της, φέρεται να ήταν το πρώτο κεφάλαιο που δούλευε ο Μάρκες.

Αλλά μετά τον θάνατο του διεθνούς φήμης συγγραφέα, η αίσθηση ήταν ότι θα παρέμενε ανέκδοτο καθώς ίσως η οικογένειά του αισθανόταν άβολα να δημοσιεύσει ένα ημιτελές έργο. «Μέχρι τώρα η θέση των δύο παιδιών ήταν ότι δεν θα δημοσιευτεί», δήλωσε ο Χάιμε Αμπέγιο, διευθυντής του Ιδρύματος Gabo. «Φαίνεται ότι άλλαξαν γνώμη αφότου διάβασαν το χειρόγραφο!».

«Διαβάζοντάς το ακόμη μια φορά σχεδόν 10 χρόνια μετά τον θάνατό του, ανακαλύψαμε ότι το κείμενο είχε πολλές αρετές», αναφέρουν σε ανακοίνωση τα παιδιά του Μάρκες, Ροντρίγκο και Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρτσα, σημειώνοντας «την ικανότητα του να επινοεί, την ποίηση της γλώσσας, τη σαγηνευτική αφήγηση, την κατανόηση του για τον άνθρωπο, και τη στοργή του για τις εμπειρίες και τις ατυχίες του, ειδικά στον έρωτα, ίσως, βασική θεματική συνολικά του έργου του».

Μεταξύ των λίγων πληροφοριών που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ότι το βιβλίο θα είναι χωρισμένο σε πέντε ξεχωριστά κεφάλαια/ενότητες με επίκεντρο την Ana Magdalena και θα αριθμεί συνολικά περί τις 150 σελίδες. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η αγγλική έκδοση.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες παραμένει ο πιο μεταφρασμένος ισπανόφωνος συγγραφέας στον κόσμο και η λογοτεχνική του κληρονομιά θεωρείται ότι έχει εμπνεύσει έργα από το «Midnight’s Children» (Τα Παιδιά του Μεσονυκτίου) του Σαλμάν Ρούσντι μέχρι την πολυβραβευμένη (και με Όσκαρ) ταινία κινουμένων σχεδίων «Encanto» της Disney.

Διασημότερο βιβλίο του είναι το μνημειώδες μυθιστόρημα «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», που αφηγείται την ιστορία των Μπουενδία, μίας δαιδαλώδους οικογένειας στη φανταστική πόλη Μακόντο, το οποίο κυκλοφόρησε το 1967 και η παγκόσμια επιτυχία του κατέστησε τον Γκάμπο έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982 ήταν η απόλυτη αναγνώριση και δικαίωση: Ο Μάρκες ήταν πλέον ένας σταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

«Με το πέρασμα του χρόνου η αξία του έργου του μόνο αυξάνεται. Όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Τζόις και ο Θερβάντες, είχε μοναδικό ύφος και βλέμμα, στοιχεία που έχουν επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Αριέλ Καστίγιο, καθηγητής στο Universidad del Atlántico στη Μπαρανκίγια και κορυφαίος ειδικός στο έργο του συγγραφέα.

Αν και η απροσδόκητη ανακοίνωση προκάλεσε ενθουσιασμό, προκάλεσε επίσης και συζητήσεις για το εάν το ημιτελές έργο θα πρέπει να εκδοθεί μετά θάνατον.

«Ο Μάρκες εμπιστευόταν πάντα ανθρώπους οι οποίοι ήταν κοντά του και σκεφτόταν προσεκτικά προτού δημοσιεύσει ο,τιδήποτε, επομένως βρισκόμαστε σε προβληματική περιοχή», είπε ο Μπλάνκο.

«Για μένα είναι υπέροχα νέα», δήλωσε από την πλευρά του, ο διάσημος -εξαιρετικός- Κολομβιανός συγγραφέας Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες. «Πρέπει να ξέρεις πώς να το διαβάσεις: δεν είναι ένα ολοκληρωμένο έργο και ο Γκαρσία Μάρκες ήταν ένας πολύ προσεκτικός τεχνίτης. Μπορούμε όμως να το απολαύσουμε γι′ αυτό που είναι: ένα ημιτελές έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Δεν υπάρχει λόγος να στερηθούμε αυτή την απόλαυση».

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή