Ο σούπερ σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής στο Ηρώδειο

«Η συμμετοχή μου σε κοντσέρτα στην πατρίδα μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα...».
Θεόδωρος Κουρεντζής
Θεόδωρος Κουρεντζής
Φωτογραφία: Μιχάλης Κλουκίνας

Χαρισματικός και ιδιοσυγκρασιακός, ο Θεόδωρος Κουρεντζής έχει καταφέρει να αναγνωριστεί παγκοσμίως, χαρίζοντας στους λάτρεις της κλασικής μουσικής εκτελέσεις με ξεχωριστό καλλιτεχνικό στίγμα. Με το νέο του εγχείρημα, το σχήμα «Ουτοπία», το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του (Βιέννη / Βερολίνο), ο μαέστρος επιστρέφει στη γενέτειρά του για να παρουσιάσει στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την επιβλητική Τρίτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ.

Με αξιοθαύμαστη πορεία στις διεθνείς σκηνές, ο αρχιμουσικός που γεννήθηκε στον Βύρωνα της Αθήνας, έχει πια ως κέντρο της δημιουργίας του την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου έχει κατασκευάσει ένα δικό του μουσικό σύμπαν.

Πρωτοπόρος και αντισυμβατικός, ο Θεόδωρος Κουρεντζής επιδιώκει να αλλάξει το πρόσωπο της κλασικής μουσικής, δίνοντας νέα πνοή στην τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας. Γνωστός για τη μουσική ιδιοφυία του και τον εκφραστικό τρόπο που ερμηνεύει, ο Κουρεντζής δίνει ραντεβού στις 15 Ιουνίου με το ελληνικό κοινό στη μεγάλη αυτή διεθνή συμπαραγωγή που αποτελεί σημείο αναφοράς του φετινού μουσικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

«Για μένα το Ηρώδειο πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο μεγάλωσα. Οι πρώτες μου εντυπώσεις από μουσική, χορό ήταν εκεί, στο δεύτερο διάζωμα. Ερχόμουν με τη μητέρα μου. Είναι ένας χώρος στον οποίο ουσιαστικά διαπλάστηκα. Είχα τα πρώτα μου ακούσματα. Και τα πρώτα καλλιτεχνικά όνειρα που έκανα όταν προχώρησα στη μουσική έχουν να κάνουν με αυτό τον χώρο. Η Συμφωνία που θα παίξω εδώ, ήταν η αγαπημένη της εφηβείας μου, ένα έργο που έμαθα και διάβασα πριν καν σκεφτώ ότι θα γίνω διευθυντής ορχήστρας Και μετά, όταν άρχισαν να μου μπαίνουν αυτές οι ιδέες για την ερμηνεία ενός τέτοιου έργου πάντα ήταν συνυφασμένες με αυτόν τον τόπο», λέει ο Έλληνας μαέστρος.

Και προσθέτει: «Βέβαια, πρέπει να πω ότι το Ηρώδειο δεν είναι ένας χώρος που έχει πολύ μεγάλη ηχητική ευκρίνεια, γιατί ήταν κλειστός στην αρχαιότητα, τώρα είναι ανοιχτό. Συμπληρώνει αυτή την απουσία της ευκρίνειας με μία φοβερή νοσταλγία, μία εκπληκτική ατμόσφαιρα που είναι μοναδική».

Η συναυλία στην Αθήνα, εκτός της καλλιτεχνικής της σημασίας, έχει για τον Θεόδωρο Κουρεντζή και ιδιαίτερη συναισθηματική αξία: «Η συμμετοχή μου σε κοντσέρτα στην πατρίδα μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα. Μπορεί να παίζω στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, όμως μεγαλύτερη ευθύνη αισθάνομαι εδώ. Ο κάθε καλλιτέχνης αισθάνεται έτσι όταν γυρνάει στον τόπο του. Είναι σαν να βγαίνεις πρώτη φορά στη σκηνή».

Θεόδωρος Κουρεντζής
Θεόδωρος Κουρεντζής
Φωτογραφία: Μιχάλης Κλουκίνας

Η Συμφωνία του Μάλερ και η «Ουτοπία»

Μαζί με τον Θεόδωρο Κουρεντζή θα βρεθεί στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου η Utopia, ένα διεθνές σύνολο αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστ του κόσμου.

Σύμφωνα με τον μαέστρο, πρόκειται για μια ουτοπική «αδελφότητα» με την οποία πραγματοποιεί τα μουσικά του όνειρα. «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Σκέφτηκα τι θα γινόταν αν ενώναμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους μουσικούς που έχουν δίψα και ιδεολογία. Που έχουν αυτή τη φωτιά μέσα τους και διατηρούν αυτή τη νεότητα. Γιατί νέος καλλιτέχνης είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται, να αφουγκράζεται την εποχή του».

Ο διάσημος αρχιμουσικός θα διευθύνει την ορχήστρα στην Τρίτη Συμφωνία του Μάλερ, που αποτελεί έναν ύμνο του μεγάλου συνθέτη στη Φύση. «Είναι μεγάλη μου τιμή που κάνουμε το ντεμπούτο μας στην Ελλάδα, ακριβώς σε αυτόν τον χώρο με αυτό το ρεπερτόριο. Ένα έργο που -όπως έλεγε ο Μάλερ- είναι ένα ολόκληρο σύμπαν το οποίο έχει δικούς του νόμους και κανόνες».

Info

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

Κεντρικά εκδοτήρια: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00

Τηλεφωνική αγορά: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 - ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:0