«Μια κόρη: Το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες»

Η αποκάλυψη οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του νομπελίστα συγγραφέα. Οι οικείοι του γνώριζαν την ύπαρξη της εκτός γάμου κόρης του.
REUTERS/Edgard Garrido (MEXICO - Tags: SOCIETY ENTERTAINMENT HEALTH)
REUTERS/Edgard Garrido (MEXICO - Tags: SOCIETY ENTERTAINMENT HEALTH)
Edgard Garrido via Reuters

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είχε αποκτήσει μια κόρη εκτός γάμου, την ύπαρξη της οποίας κράτησε καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωής του κρυφή. Η αποκάλυψη έγινε από την κολομβιανή εφημερίδα El Universal την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και την είδηση επιβεβαίωσαν στο Associated Press δύο συγγενείς του νομπελίστα συγγραφέα.

Το μυστικό, που γνώριζαν και κρατούσαν επί χρόνια οι οικείοι του, αποκαλύφθηκε οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο Γκαρσία Μάρκες ήταν παντρεμένος επί σχεδόν πέντε δεκαετίες με την Μερσέδες Μπάτσα, όμως διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με την κατά 33 χρόνια νεότερη του, Μεξικανή δημοσιογράφο, Σουσάνα Κάτο. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal από τη σχέση αυτή γεννήθηκε μια κόρη, η Ίντιρα, 31 ετών σήμερα, παραγωγός ντοκιμαντέρ στην Πόλη του Μεξικού, η οποία δεν φέρει το επώνυμο του διάσημου πατέρα της, αλλά της μητέρας της.

Ο συγγραφέας του «Εκατό χρόνια μοναξιά» γνωρίστηκε με τη Σουσάνα Κάτο στην Κούβα. Του πήρε συνέντευξη το 1996 και έγραψαν μαζί δύο σενάρια ταινιών.

Ο Μάρκες με τον Φιντέλ Κάστρο.
Ο Μάρκες με τον Φιντέλ Κάστρο.
Rafael Perez via Reuters

«Λίγο καιρό πριν από τον θάνατο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έφτασε στ’ αυτιά μου η φήμη και τα επόμενα οκτώ χρόνια με τσιγκλούσε, ήθελα να διαπιστώσω αν αλήθευε η πληροφορία», είπε σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο δημοσιογράφος, Γκουστάβο Τάτις.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Μια κόρη: το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες», ο Τάτις εξηγεί ότι επιβεβαίωσε την πληροφορία από τον βιογράφο του συγγραφέα, μέλη της οικογένειάς του και έναν από τους καλύτερους φίλους του. Όμως το κράτησε κρυφό, από σεβασμό για τη Μερσέδες. «Περιμέναμε να πεθάνει για να αποκαλύψουμε την πληροφορία» αφού η ύπαρξη αυτής της κρυμμένης κόρης ήταν «το ιερότερο και πιο προσωπικό μυστικό» του Γκαρσία Μάρκες.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, κορυφαίος εκπρόσωπος του «μαγικού ρεαλισμού», πέθανε στις 17 Απριλίου 2014 σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό, όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Η σύζυγός του πέθανε στις 15 Αυγούστου 2020.

Στο δημοσίευμα της El Universal δεν διευκρινίζεται αν η Μερσέδες γνώριζε την ύπαρξη της Ίντιρα.

«Είναι πολύ πιθανόν η Μερσέδες να είχε διαισθανθεί τι συνέβαινε μεταξύ της Σουσάνα και του Γκαρσία Μάρκες αλλά μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε διακριτική και σιωπηλή. Ωστόσο, η αποκάλυψη της ύπαρξης της Ίντιρα ήταν κατακλυσμικό γεγονός για την οικογένεια», σύμφωνα με τον συντάκτη.

«Μέχρι το τέλος, ο Γκαρσία Μάρκες είχε τον νου του στην κόρη του», διαβεβαίωσε.

Τη δεκαετία του 1990 ο Γκαρσία Μάρκες είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι συγγραφείς έχουν τρεις ζωές: μια δημόσια, μια ιδιωτική και μια κρυφή».

Στη δική του περίπτωση, «σε καθεμιά από αυτές τις τρεις ζωές, οι γυναίκες έπαιξαν ρόλο κλειδί», σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Η ανιψιά του συγγραφέα Σάνι Γκαρσία Μάρκες, είπε στο AP ότι γνώριζε εδώ και χρόνια για την ξαδέρφη της Ίντιρα, αλλά δεν την είχε αναφέρει στα ΜΜΕ επειδή οι γονείς της της ζητούσαν να είναι διακριτική με την προσωπική ζωή του θείου της.

Ο Γκαμπριέλ Ελίγιο Τόρες Γκαρσία, επίσης ανιψιός του Μάρκες, είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με την Ίντιρα μέσω social media, αλλά δεν την έχει συναντήσει ποτέ προσωπικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Hollywood Reporter

Popular in the Community