Στο «Belfast» του Κένεθ Μπράνα το θερμό καλοκαίρι του 1969

«Αυτή είναι η πιο προσωπική ταινία που έχω κάνει. Για ένα τόπο και κάποιους ανθρώπους που αγαπώ».
Ο Κένεθ Μπράνα με τον μικρό πρωταγωνιστή του Τζουντ Χιλ στα γυρίσματα της ταινίας
Ο Κένεθ Μπράνα με τον μικρό πρωταγωνιστή του Τζουντ Χιλ στα γυρίσματα της ταινίας
Rob Youngson

«Το Μπέλφαστ είναι μια πόλη με ιστορίες και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 πέρασε μια απίστευτα ταραγμένη περίοδο, πολύ δραματική, συχνά βίαιη. Μου πήρε πενήντα χρόνια μέχρι να βρω τον σωστό τρόπο να γράψω γι′ αυτό, να βρω τον τόνο που ήθελα. Στο Μπέλφαστ του 1969, βιώνουμε έναν κόσμο σε μετάβαση. Θυμάμαι τη ζωή να αλλάζει σε ένα απόγευμα σχεδόν σαν σε αργή κίνηση, χωρίς να καταλαβαίνω τον ήχο που άκουγα, και μετά να γυρνάω και να κοιτάζω το πλήθος στο κάτω μέρος του δρόμου. Η ζωή δεν ήταν ποτέ, ποτέ ξανά ίδια».

Ο Κένεθ Μπράνα επιστρέφει στη γενέτειρα του με το «Belfast», τη 18η και πιο προσωπική ταινία του.

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1960 στο Μπέλφαστ, το οποίο εγκατέλειψε σε αναζήτηση μίας καινούργιας ζωής μαζί με την οικογένεια του, μακριά από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το 1969 -έναν ακήρυκτο εμφύλιο που έμεινε στην ιστορία ως Ταραχές («The Troubles»)- ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης υπογράφει ένα γράμμα αγάπης στην πόλη που μεγάλωσε, χαρακτηρίζοντας την ταινία «μια ευκαιρία να επιστρέψω σπίτι με έναν ειλικρινή τρόπο».

Πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ (σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες) και άλλες τόσες για Χρυσή Σφαίρα, με τρία BAFTA και δύο βραβεία Emmy στις αποσκευές του, αλλά και πολύ Σαίξπηρ, ο Μπράνα αφηγείται την ιστορία μέσα από το βλέμμα του Μπάντι, που είναι, όπως λέει «μία φανταστική εκδοχή μου», τον οποίο υποδύεται ο μικρός Τζουντ Χιλ.

«Belfast»
«Belfast»
Rob Youngson
Rob Youngson

«Δεν είναι η ακριβής εκδοχή της ζωής κανενός. Είναι η εκδοχή που παίζει μέσα στο κεφάλι του αγοριού. Αυτό που βλέπει ο Μπάντι δεν είναι ακριβώς αυτό που είδα, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ποιητική αλήθεια που αναδύεται», λέει για την ιστορία που εκ πρώτης θυμίζει το τρυφερό, επίσης ασπρόμαυρο «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, ένα άλλο προσωπικό ταξίδι με φόντο το ταραγμένο Μεξικό του 1970.

Με πρωταγωνιστές την Κατρίνα Μπαλφ και τον Τζέιμι Ντόρμαν στους ρόλους των γονιών του, ένα ζευγάρι της εργατικής τάξης που παρασύρεται από το χάος της εποχής, και την αγαπημένη του φίλη Τζούντι Ντεντς, στον ρόλο της γιαγιάς του, ο Μπράνα μεταποιεί τις αναμνήσεις του από εκείνο το καλοκαίρι του 1969 σε μία συγκινητική οικογενειακή ιστορία, παραδίδοντας τις εικόνες των συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, υπό τους ήχους της μουσικής του Βαν Μόρισον.

Επιστρέφοντας στην πόλη το 2011, πρώτη φορά μετά το 1969 -όντας πλέον ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της γενιάς του- ο Μπράνα διαπίστωσε ότι οι δρόμοι της παιδικής του ηλικίας δεν υπήρχαν πια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα μόνο μέρος των γυρισμάτων έγινε στο Μπέλφαστ.

«Βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο χώρο στην Αγγλία και κατασκευάσαμε ολόκληρο το δρόμο εκεί», εξηγεί ο υπεύθυνος παραγωγής Τζιμ Κλέι με τον οποίο ο Μπράνα συνεργάστηκε ξανά μετά τις ταινίες - διασκευές των έργων της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» και «Έγκλημα Στο Νείλο».

Τζουντ Χιλ και Τζούντι Ντεντς
Τζουντ Χιλ και Τζούντι Ντεντς
Rob Youngson

To «Belfast» κέρδισε το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και Χρυσή Σφαίρα Σεναρίου (είχε αποσπάσει επτά υποψηφιότητες), ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα βρεθεί στην κούρσα των Όσκαρ.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 27 Ιανουαρίου.