Εκλογές: Τηλεφωνήματα Μητσοτάκη σε πολιτικούς αρχηγούς για το τυπικό, κάλπες 25 Ιουνίου

Επιταχύνει κατά το μέγιστο δυνατό τις διαδικασίες για να γίνουν το γρηγορότερο δυνατό οι δεύτερες εκλογές. Αύριο η διερευνητική στον Τσίπρα.
ΥΠΕΣ

Εκπλήξεις και ανατροπές σε πολλά επίπεδα έφεραν οι εκλογές της 21ης Μαϊου, με την σαρωτική νίκη ΝΔ που έφτασε το 40,9% και τις 145 έδρες πλησιάζοντας την αυτοδυναμία ακόμη και με σύστημα απλής αναλογικής και με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί δεύτερος με ποσοστό 20,7%, δηλ. ήμισυ αυτού της ΝΔ αλλά και μειωμένο κατά περίπου 10 μονάδες συγκριτικά με το 2019, και 72 έδρες. Φανερά ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με 11, 53% και 41 έδρες ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ ελαφρώς ενισχυμένο στο 7,20% και 24 έδρες και η Ελληνική Λύση με 4,46% και 16 έδρες.

Εκτός Βουλής το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη ενώ οι εκπλήξεις της βραδιάς ήταν το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Ελευθερία Πλεύσης» που έφτασε μια ανάσα από την πόρτα της Βουλής με 2,87% και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα «Νίκη» με 2,59% που έλαβε εντυπωσιακά ποσοστά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά κι αλλού.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει την επιτάχυνση κατά το δυνατό των διαδικασιών για να πάμε νωρίτερα σε δεύτερες κάλπες με στόχο φυσικά την αυτοδυναμία, που μοιάζει εφικτή με το μπόνους εδρών του νέου εκλογικού συστήματος. Ο δε Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί τα κομματικά όργανα με πρώτο το Ε.Γ όπου ο ίδιος και μέλη της θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για την τόσο βαριά ήττα.

Όλες οι εξελίξεις

17.30 Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το liveblog της HuffPost για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ακολουθούν όλα όσα συνέβησαν από το πρωί της Δευτέρας.

17.24 Τσίπρας: «Δεν εγκαταλείπω τη μάχη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας προέβη σε δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. «Δεν εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ», τόνισε.

16.30 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ

.
.
Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνεδρίαση, έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων, ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών αλλά και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.

Eurokinissi

Απαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό, κατά τις ίδιες πηγές.

Eurokinissi

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου.

16.10 Πώς είδε η Moody’s το αποτέλεσμα των εκλογών

15.30 Αιχμηρή ανάρτηση από Γ.Τσίπρα

14:50 Η νέα Βουλή

14:40 Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με διευρυμένη σύνθεση, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού σχεδιασμού. , ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

14:30 Επόμενα βήματα

Μετά την απόφαση του Κ.Μητσοτάκη να επιστρέψει το απόγευμα κιόλας την διερευνητική εντολή στην ΠτΔ προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να πάμε το συντομότερο δυνατό σε νέες εκλογές, αυτή αύριο δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον Αλέξη Τσίπρα και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή θα περάσει στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή αλλά η εξάντληση του τριημέρου δεν είναι υποχρεωτική.

14:20 Οι γυναίκες της Βουλής

14:10 Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη σε πολιτικούς αρχηγούς για ”το τυπικό”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε με Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Βελόπουλο και κατά πληροφορίες επανέλαβε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Ενημέρωσε επίσης ότι θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

13:50 Ο διάλογος Μητσοτάκη με την ΠτΔ: «Η χώρα χρειάζεται μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας»

13:20 Στην Χαριλάου Τρικούπη ο Ανδρουλάκης: ”Έχουμε αγώνα. Συνεχίζουμε δυναμικά».

«Όλα πήγαν για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πάρα πολύ καλά. Έχουμε αγώνα όμως μπροστά μας και συνεχίζουμε δυναμικά. Οι νίκες δεν χαρίζονται, οι νίκες κερδίζονται. Έχουμε ένα μήνα μπροστά μας, θα αγωνιστούμε με αξιόπιστο λόγο, με προοδευτικό λόγο για να έχουμε μία πολύ μεγάλη νίκη και να υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική εναλλακτική».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως τόνιζαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «διαμορφώνεται πλέον μία νέα δυναμική και νικηφόρα πορεία για το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ το οποίο είναι η μόνη γνήσια εναλλακτική προοδευτική λύση και ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ».

12:50 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στην ΠτΔ ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όπως είπε, στόχος πλέον είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών να γίνει 25 Ιουνίου.

12:45 Δύσκολη συνεδρίαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Εκτελεστικό Γραφείο υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει με στόχο να «γίνουν άμεσα αλλαγές για να δοθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η κρίσιμη τελική εκλογική μάχη».

12:35 Στην ΠτΔ ο Κ.Μητσοτάκης για να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή

12:15 Παράλαβε τα αποτελέσματα η ΠτΔ, ακολουθεί η διερευνητική εντολή στον Μητσοτάκη

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο Κώστας Τασούλας και παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε κατά την παραλαβή: «Η προεκλογική περίοδος κύλησε ομαλά με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Πάντα υπάρχουν εντάσεις αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Οι εκλογές και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή κύλησαν με απόλυτη ομαλότητα και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε από αρκετά νωρίς τα αποτελέσματα».

Και συμπλήρωσε: «το Σύνταγμα έχει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία»

Ετσι σε λίγα λεπτά (12:30) συναντάται με τον Κ.Μητσοτάκη ως αρχηγό του πρώτο κόμματος για του δώσει την πρώτη διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

12:10 Το εκλογικό αποτέλεσμα ”ανεβάζει”το ελληνικό χρηματιστήριο

12:00 Σεξουαλική παρενόχληση σε εκλογικό τμήμα

Στη σύλληψη ενός 70χρονου προχώρησε χθες η αστυνομία μετά από καταγγελία 19χρονου για σεξουαλική παρενόχληση. Το περιστατικό συνέβη σύμφωνα με ΕΡΤ σε εκλογικό τμήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όταν ο 19χρονος πήγε να ψηφίσει. Εκεί ο 70χρονος προέβη σε ασελγείς πράξεις και προκλήσεις με αποτέλεσμα λίγο αργότερα και μετά από καταγγελία να συλληφθεί.

11.49 Στο Ηράκλειο Κρήτης ψάχνουν «εξαφανσιμένο» δικαστικό αντιπρόσωπο!

11.40 Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κ.Τασούλας

Τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Μετά τη σύντομη συνάντησή τους στο Μέγαρο της Βουλής, ο κ. Τασούλας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και να παραδώσει με τη σειρά του τα αποτελέσματα.

11.35 Πολύ μεγάλο το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής

11:20 Πρώτος στις Σέρρες ο Καραμανλής: ”Έδωσαν ηχηρή απάντηση στις χωρίς μέτρο προσωπικές επιθέσεις” που δέχθηκα

Πρώτος εκλέγεται στις Σέρρες ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, που είχε παραιτηθεί μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής εκλέγεται πρώτος, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται ο Τάσος Χατζηβασιλείου της ΝΔ, κατά το 94% της ενσωμάτωσης των ψήφων.Σε δήλωση αναφέρει ο Καραμανλής αναφέρει πως ”Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια τεράστια νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη” ενώ τονίζει πως οι Σέρρες έδωσαν ”ηχηρή απάντηση στις χωρίς μέτρο προσωπικές επιθέσεις” που δέχτηκε. ”Για πρώτη φορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε στις Σέρρες για να αναμετρηθεί προσωπικά με έναν υποψήφιο βουλευτή. Συνετρίβη από έναν ολόκληρο Νομό, που του γύρισε την πλάτη” αναφέρει.

11:10 Βρετανία: Μείωση των επιδόσεων και του spread των ελληνικών ομολόγων μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόκλιση από τη σημερινή δημοσιονομική πειθαρχία μετά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,948%.

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.

Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.

10:49 Πώς γίνεται ένα κόμμα να παίρνει μόνο μια ψήφο;

10:40 Η ψήφος των αποδήμων

10:30 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται στις 12:30 να λάβει από την Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

10:10 Β. Κορκίδης: Η οικονομία νικητής των εκλογών

«Η αγορά, ψήφισε για άλλη μια τετραετία πολιτική σταθερότητα και συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών o κ. Β. Κορκίδης, πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Συγκεκριμένα είπε: «Η μεγάλη νίκη της ΝΔ δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεύτερη τετραετία. Η απλή αναλογική απαιτεί συνεργασίες κομμάτων που όμως προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αποκλείσει, επιβεβαιώνοντας πως ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολίτες είμαστε έτοιμοι για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν εμφατικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνήσει την χώρα και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο σχηματισμός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ θα πρέπει να περιμένει τα διαδικαστικά των δεύτερων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που αρμόζει καλύτερα στα ελληνικά δεδομένα. Όσο για την αγορά, ψήφισε για άλλη μια τετραετία πολιτική σταθερότητα και συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης».

9:55 Ο διεθνής Τύπος για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

09:30 Πώς θα ήταν η νέα Βουλή εάν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική

09:10 Τι αναμένουμε τις επόμενες ώρες

Στις 11:00 το μεσημέρι η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης και εκείνος θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού στις 11:30 για να τα επιδώσει στην ΠτΔ.

Η Κατερίνα Σακκελαροπούλου με τη σειρά της θα δωσε στον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, δηλαδή τον Μητσοτάκη που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή προκειμένου να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής, δηλ. εξασφάλιση στήριξης από άλλο κόμμα.

Εάν αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη η εντολή δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και ακολούθως στο τρίτο. Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα να ”κρατήσει” την εντολή για τρεις ημέρες ή να την επιστρέψει νωρίτερα.

8:55 Σκέρτσος: Τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διερευνητικές εντολές

«Ως θετική ψήφο και ανανέωση εντολής» εξέλαβε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος την μεγάλη νίκη της ΝΔ ενώ μιλώντας στην ΕΡΤ για το ενδεχόμενο συνεργασίας για την αποφυγή προσφυγής σε δεύτερες κάλπες δήλωσε ότι «ήδη έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών εντολών».

Αναφορικά με το εάν είναι εφικτή η ημερομηνία της 25ης Ιουνίου για τις δεύτερες εκλογές τόνισε ότι «εξετάζουμε αν μπορούμε να επιταχύνουμε τις δεύτερες εκλογές» επισημαίνοντας ότι αυτές τις απαντήσεις θα τις έχουν μέσα στην ημέρα.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει σημερα τη διερευνητική εντολή που αναμένεται να λάβει απάντησε καταφατικά. «Χθες έγιναν κάποιες επικοινωνίες με τους δύο αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω εάν επαναληφθούν και σήμερα» αποκαλύπτοντας ότι οι λεπτομέρειες της στρατηγικής της ΝΔ θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα γίνει αργότερα σήμερα.

8:40 Κινήσεις και στόχοι της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη μετά τη νίκη

8:30 Συγχαρητήρια του Κύπριου Προέδρου στον Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι ο ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την νίκη του ιδίου και του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές.