Εκλογές: Σήμερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ορκωμοσία Μητσοτάκη, ανακοίνωση νέου υπουργικού

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου η ορκωμοσία των βουλευτών, την επομένη η εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Ακολουθούν Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης.
Eurokinissi

Μετά την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας στις εκλογές από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήδη από σήμερα τίθενται σε κίνηση μια σειρά από διαδικασίες που αφορούν Βουλή και νέα Κυβέρνηση.

Μετά την επίδοση του πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα και την ενημέρωση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινωνεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

«Αυτή τη φορά έχουμε την ποθητή δεδηλωμένη και βάσει των συνταγματικών μου υποχρεώσεων σας παραδίδω τη σύνθεση της νέας Βουλής για να προχωρήστε τις δικές σας πολιτειακές αρμοδιότητες» είπε ο κ. Τασούλας στην κα Σακελλαροπούλου.

«Είναι σημαντικό ότι είχαμε εκλογές που διεξήχθησαν άψογα σε σύντομο χρονικό διάστημα» σχολίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σχολιάζοντας την οκτακομματική Βουλή σημείωσε ότι γεννάει πολλές προκλήσεις για τον νεό πρόεδρό της. «Θα τα ζήσουμε όλα μαζί, εύχομαι να γίνει το καλύτερο για τον τόπο» κατέληξε.

Στις 11:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή