Εκλογές-Νέο υπουργικό συμβούλιο: Πού μετακινούνται ισχυρά ονόματα, οι εκπλήξεις και οι «χαμένοι»

Μέσα στην ημέρα -το πιθανότερο το απόγευμα- η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Eurokinissi

«Οι θέσεις είναι πεπερασμένες και οι φιλοδοξίες ατελείωτες», είχε σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χαλαρή συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους την παραμονή των εκλογών, σχετικά με την επιθυμία για υπουργοποίηση στελεχών της παράταξης.

Οι εκλογές έγιναν, η ΝΔ κέρδισε την αυτοδυναμία και πλέον ήρθε η ώρα της κρίσης ή μάλλον των τηλεφωνημάτων που θα γίνουν προς τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια έχουν ήδη γίνει, ενώ αρκετά στελέχη θα περιμένουν σήμερα να μάθουν αν θα βρίσκονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις απογευματινές ώρες, να ορκιστεί αύριο Τρίτη και να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Ήδη η ονοματολογία καλά κρατεί, με πολλές οι πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία, αν και δεν αποκλείεται ορισμένες «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής να επηρεάσουν την τελική σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Eurokinissi

Αυτό που πρέπει να θεωρείται σίγουρο καθώς το έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι θα υπάρξει εκτεταμένο rotation. Κάποια ηχηρά ονόματα θα μετακινηθούν, ενώ κάποια άλλα θα αποσυρθούν στον «πάγκο», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να επιστρέψουν σε άλλο υπουργικό θώκο στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει για είσοδο νέων «παικτών» ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει έντονη γυναικεία παρουσία. Παράλληλα δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι εξωκοινοβουλευτικούς - ακόμα και προερχόμενους από άλλο ή άλλους πολιτικούς χώρους - να κάθονται σε υπουργικές καρέκλες. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, το ζητούμενο είναι η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των μελών της κυβέρνησης, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι επιλογές του δεν θα είναι αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών.

Rotation και «καραμπόλες»

Για την ώρα φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Μαξίμου στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για τη θέση του υφυπουργού ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες για ανάληψη χαρτοφυλακίου στο ΥΠΕΞ από την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες δίνουν τον Νίκο Δένδια ως τον νέο υπουργό Άμυνας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναλάβει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Eurokinissi

Πολλές αλλαγές αναμένονται στο οικονομικό επιτελείο, κρίσιμο τομέα για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυρίως για την ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν οι δυνατότητες και για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός.

Το όνομα που ακούγεται έντονα ως ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό του Κωστή Χατζηδάκη. Επίσης ακούγεται ότι θα αξιοποιηθεί ο Νίκος Παπαθανάσης ως αναπληρωτής υπουργός στο ίδιο υπουργείο, με σημαντικό όμως κομμάτι του χαρτοφυλακίου του-κυρίως την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ- να προέρχεται από το Ανάπτυξης, το οποίο θα «σπάσει». Για νέος υπουργός σε αυτό που θα μείνει, κυρίως σε θέματα αγοράς όπως ακούγεται, πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει ο Κώστας Σκρέκας.

Eurokinissi

Αναλαμβάνοντας «στα δύσκολα»

Πληροφορίες θέλουν τη μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εσωτερικών, ένα κομβικό υπουργείο για το πρόγραμμα της ΝΔ καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους αλλά και αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Τη θέση της είναι πιθανό να αναλάβει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ένας πολιτικός που κρίθηκε επιτυχημένος από το έργο του στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και που εφόσον μετακινηθεί στο Παιδείας θα πάει με τη φιλοδοξία να συμβάλει σε μία εμβληματική μεταρρύθμιση ενός χώρου στον οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο πρωθυπουργός. Σε αυτό το υπουργείο θα μεταφερθεί και το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού που μέχρι σήμερα ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Για αντικαταστάτης του κ. Πιερρακάκη ακούγεται πολύ έντονα ένα όνομα-έκπληξη, αυτό του Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, του ανθρώπου δηλαδή που συνέβαλε τα μέγιστα για την εικόνα που έχουν πλέον τα Τρίκαλα- μέσω και της χρήσης των νέων τεχνολογικών «εργαλείων». Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία θα πρόκειται για έναν εξωκοινοβουλευτικό παράγοντα τις δυνατότητες του οποίου θα θελήσει να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Eurokinissi

Ένα άλλο όνομα εξωκοινοβουλευτικού που ακούγεται πολύ τις τελευταίες ώρες για υπουργοποίηση –συγκεκριμένα στο Δικαιοσύνης- είναι αυτό του προερχόμενου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Φλωρίδη. Φημολογία για αξιοποίηση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει και για άλλα πρόσωπα που έχουν συνδέσει την πορεία τους με το ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ενώ κάποιοι έχουν αναφέρει και αυτό του Γιάννη Μανιάτη. Σε υπουργικό θώκο και συγκεκριμένα σε αυτόν του τομέα της Υγείας ακούγεται ότι επιστρέφει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος θα επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που τελικά δεν θα «σπάσει» αλλά θα έχουν ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο οι μεταφορές. Άγνωστο είναι για την ώρα ποιος θα αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο.

.
.
Eurokinissi

Για το υπουργείο Ενέργειας πληροφορίες αναφέρουν το όνομα του Θοδωρή Σκυλακάκη. Για το υπουργείο Τουρισμού ακούγεται πολύ το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία είχε θητεύσει και στο παρελθόν στο συγκεκριμένο υπουργείο και γνωρίζει το αντικείμενο.

Σημαντικές εξελίξεις θα υπάρξουν στο υπουργείο Εργασίας όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει υπουργικά καθήκοντα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Από το Εργασίας θα «φύγουν» αρμοδιότητες σχετικές με την οικογένεια προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο υπουργείο –κάτι που επίσης έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση καθώς θα ασχοληθεί με τη στήριξη της οικογένειας, τη στεγαστική πολιτική και την προσπάθεια αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος. Τα ηνία αυτού του νέου υπουργείου δεν αποκλείεται να τα αναλάβει γυναίκα.

Νέα πρόσωπα και ερωτηματικά

Για αξιοποίηση σε κάποιο υπουργικό πόστο έχουν ακουστεί τα ονόματα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, της Σοφίας Ζαχαράκη-ακούγεται και για τη θέση κυβερνητικού εκπροσώπου- της Δόμνας Μιχαηλίδου και της Έλενας Ράπτη.

Ερωτηματικά υπάρχουν για τα υπουργεία Ναυτιλίας –αν και πληροφορίες αναφέρουν ως επικρατέστερο υπουργό τον Νότη Μηταράκη- Πολιτικής Προστασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, και Πολιτισμού.

Eurokinissi

Σε θέσεις αναπληρωτών και υφυπουργών είναι πολύ πιθανό να δούμε νέα πρόσωπα, ενώ είναι φανερό ότι –ανάλογα και με τις καραμπόλες που θα υπάρξουν- πρωτοκλασάτοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα ξεκαθαρίσει το απόγευμα της Δευτέρας, όταν και αναμένεται η σχετική ανακοίνωση –πιθανότατα από τον Παύλο Μαρινάκη που είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στις 11:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δημοφιλή