Εκτόξευση πολυηχητικού πυραύλου Zircon από ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο

Η δοκιμή έγινε στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
.
.
Минобороны России

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πολυηχητικού (hypersonic – ταχύτητας πενταπλάσιας αυτής του ήχου και άνω) πυραύλου Zircon από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, εναντίον στόχου στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το υπουργείο δημοσίευσε βίντεο της δοκιμής. Ο συγκεκριμένος πύραυλος προορίζεται για χρήση κατά εχθρικών πλοίων και χερσαίων στόχων και, σύμφωνα με τη Ρωσία, είναι ικανός να πετά με ταχύτητα μέχρι και εννιαπλάσια αυτής του ήχου (Μαχ 9), κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αναχαίτισή του από αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του RT, αν και η συγκεκριμένη δοκιμή ήταν η πρώτη φορά που εκτοξεύεται από πυρηνικό υποβρύχιο, έχουν γίνει ήδη δοκιμές από σκάφη επιφανείας.

Τα πολυηχητικά όπλα θεωρούνται από πολλούς «game changer» όσον αφορά στον σύγχρονο πόλεμο και τη στρατιωτική τεχνολογία, καθώς θεωρείται ότι η αντιμετώπισή τους από τα σημερινά συστήματα άμυνας είναι πολύ δύσκολη. Η Ρωσία εδώ και καιρό προβαίνει σε ανακοινώσεις περί ανάπτυξης, δοκιμών και ένταξης σε υπηρεσία τέτοιου είδους όπλων, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να υποστηρίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εκσυγχρονίζονται με ταχείς ρυθμούς.

Δημοφιλή