ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε e-mail σεξουαλικής εκβίασης - «Έχω βίντεο που αυνανίζεστε»

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών
lolostock via Getty Images

Για απάτη σεξουαλικής εκβίασης, γνωστή διεθνώς ως «sextortion scam», προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς πολλοί Έλληνες χρήστες του διαδικτύου έχουν λάβει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο κείμενο σε άριστα ελληνικά με το οποίο χάκερ τους ζητούν 500 δολάρια σε bitcoin.

Οι δράστες στέλνουν μαζικά μηνύματα σε χρήστες του διαδικτύου και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους (υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο). Παράλληλα, τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή τους, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποια ιστοσελίδα, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

«Έχω ένα βίντεο που αυνανίζεστε στην αριστερή οθόνη και στη δεξιά οθόνη το βίντεο που παρακολουθούσατε κατά τη διάρκεια. Αναρωτιέστε πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα; Με ένα μόνο κλικ του ποντικιού μου, αυτό το βίντεο μπορεί να αποσταλεί σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας (…) Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να γίνει κάτι τέτοιο είναι απλό, μεταφέρετε bitcoin αξίας 500 δολαρίων στη διεύθυνση bitcoin μου (αν δεν έχετε ιδέα πως μπορείτε να το κάνετε αυτό, από το πρόγραμμα περιήγησής σας αναζητήστε απλά: Αγορά bitcoin. Η διεύθυνση bitcoin μου είναι: 13bZhbTHuuU4HSFgzm…».

γ
γ
Huffpost GR

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Σημειώνεται ότι η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων: να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης, να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς, να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές, να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, και να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Δημοφιλή