Ελβετία: Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με ικανότητα φόρτισης 400.000 μπαταριών αυτοκινήτων

Οι έξι τουρμπίνες είναι τοποθετημένες σε υπόγεια σπηλιά 600 μέτρα κάτω από τη γη μεταξύ των δεξαμενών Εμοσσόν και Βιέ Εμοσσόν.
Denis Balibouse via Reuters

Η Ελβετία προσθέτει μια μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας αντίστοιχη με περίπου 400.000 μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πρόκειται για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Νάντ Ντε Ντράνς, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2,30 δισεκατομμύρια δολάρια) στο καντόνι του Βαλαί, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο μήνα.

Denis Balibouse via Reuters

Οι έξι τουρμπίνες είναι τοποθετημένες σε μία υπόγεια σπηλιά 600 μέτρα κάτω από τη γη μεταξύ των δεξαμενών Εμοσσόν και Βιέ Εμοσσόν. Έχουν χωρητικότητα 900 MW, καθιστώντας τον έναν από τους ισχυρότερους σταθμούς αποθήκευσης αντλιών στην Ευρώπη.

Η μονάδα μπορεί να μετατραπεί από αποθήκη ενέργειας σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού.Αλλά όταν η παραγωγή από πηγές όπως ο άνεμος και η ηλιακή υπερβαίνει τη ζήτηση, το εργοστάσιο αποθηκεύει την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια αντλώντας νερό στην υψηλότερη δεξαμενή Vieux Emosson.

Denis Balibouse via Reuters

Το εργοστάσιο χρειάστηκε 14 χρόνια για να κατασκευαστεί.

Χρειάζονται λιγότερο από πέντε λεπτά για να μεταβεί η μονάδα από τη λειτουργία πλήρους άντλησης σε πλήρη παραγωγή ενέργειας.

Denis Balibouse via Reuters

«Η ποσότητα ενέργειας που μπορεί να αποθηκευτεί σε αυτή την εγκατάσταση είναι τεράστια, περίπου 20 γιγαβατώρες», είπε ο διευθυντής της μονάδας Αλέν Σοθιέρ. «Αυτό σημαίνει ότι με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ στο Vieux Emosson, μπορείτε να επαναφορτίσετε 400.000 μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ταυτόχρονα».

«Θα έλεγα ότι το εργοστάσιο δεν είναι μόνο σημαντικό για την Ελβετία αλλά είναι επίσης σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θα συμβάλει στη σταθερότητα του δικτύου στην Ευρώπη και στην ασφάλεια του εφοδιασμού της», είπε.