Eμβόλιο Johnson & Johnson: «Αυξημένος κίνδυνος» εμφάνισης του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας εντόπισαν 100 περιπτώσεις. Στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή ενώ ένα άτομο πέθανε.
Gallo Images via Getty Images

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε τη Δευτέρα για «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, που σχετίζεται με την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας εντόπισαν 100 αναφερόμενες περιπτώσεις ατόμων που εμφάνισαν το σύνδρομο, από τις σχεδόν 12,5 εκατομμύρια δόσεις αυτού του μονοδοσικού εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Από αυτές τις 100 περιπτώσεις, στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή και τα άτομα αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία. Ενα άτομο πέθανε.

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Αυτή η ασθένεια προσβάλλει μεταξύ 3.000 και 6.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Omar Marques via Getty Images

Η ανακοίνωση της FDA αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το εμβόλιο Johnson & Johnson (J&J), το οποίο έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, η χρήση του οποίου τέθηκε σε αναστολή για δέκα ημέρες τον Απρίλιο μετά από αναφορές για περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν μετά τον εμβολιασμό τους με τον εν λόγω εμβόλιο σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων που συνδυάζονταν με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Αξιωματούχοι υγείας αποφάνθηκαν τελικά ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré, GBS) είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως αλλαγές στην αίσθηση ή τον πόνο μαζί με την μυϊκή αδυναμία, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια, συχνά εξαπλώνεται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε ώρες έως μερικές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η διαταραχή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, με περίπου το 15% των ανθρώπων να αναπτύσσουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών και συνεπώς να απαιτούν μηχανικό αερισμό. Ορισμένοι επηρεάζονται από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Αν και η αιτία είναι άγνωστη, ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει λανθασμένα τα περιφερειακά νεύρα και βλάπτει τη μόνωση μυελίνης τους. Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, του αποκλεισμού εναλλακτικών αιτίων και υποστηριζόμενη από δοκιμασίες όπως μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Υπάρχει ένας αριθμός υποτύπων με βάση τις περιοχές αδυναμίας, τα αποτελέσματα των μελετών αγωγιμότητας νεύρων και την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων. Χαρακτηρίζεται ως οξεία πολυνευροπάθεια.

Σε εκείνους με σοβαρή αδυναμία, η άμεση θεραπεία με ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες ή πλασμαφαίρεση, μαζί με υποστηρικτική φροντίδα, θα οδηγήσει σε καλή ανάκαμψη στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως χρόνια, με περίπου στο ένα τρίτο να εμμένει κάποια μόνιμη παράλυση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο θάνατος επέρχεται σε περίπου 7,5% αυτών που έχουν προσβληθεί. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι σπάνιο, με μία ή δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Και τα δύο φύλα και όλα τα μέρη του κόσμου έχουν παρόμοια ποσοστά ασθένειας. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τους Γάλλους νευρολόγους Ζορζ Γκιλέν και Ζαν Αλεξάντρ Μπαρέ, οι οποίοι μαζί με τον Γάλλο γιατρό Αντρέ Στρολ περιέγραψαν το σύνδρομο το 1916.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή