Ενα ντοκιμαντέρ για την Ελβίρα ντε Ιδάλγο, τη ντίβα που δίδαξε την Κάλλας

Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με είσοδο ελεύθερη.
Η Μαρία Κάλλας μετά την εμφάνιση της στο Theatre de Champs Elysees στο Παρίσι, 7 Δεκεμβρίου 1973. (AP Photo/Michel Lipchitz)
Η Μαρία Κάλλας μετά την εμφάνιση της στο Theatre de Champs Elysees στο Παρίσι, 7 Δεκεμβρίου 1973. (AP Photo/Michel Lipchitz)
via Associated Press

Η Ελβίρα ντε Ιδάλγο είναι γνωστή ως δασκάλα της Μαρίας Κάλλας, ελάχιστοι τη γνωρίζουν ως σοπράνο με εξαιρετική σκηνική παρουσία στον χώρο της όπερας. Γύρισε όλον τον κόσμο και επεδίωκε πάντα στις παραστάσεις της να τραγουδά το τραγούδι «Είμαι απ’ την Ισπανία», αλλά παρόλα αυτά στην πατρίδα της ξεχάστηκε.

Το ντοκιμαντέρ της Βίκυ Καλάβια, «Ελβίρα ντε Ιδάλγο, αποκαθιστώντας μια ντίβα» (2021, 55’), που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, επιδιώκει να την ανασύρει από την ανωνυμία και να την τοποθετήσει εκεί που ανήκει, στο πάνθεον με τις ντίβες της όπερας.

Ελβίρα ντε Ιδάλγο και Μαρία Κάλλας
Ελβίρα ντε Ιδάλγο και Μαρία Κάλλας
Οι Φίλοι της Μουσικής

Στην εκδήλωση, η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ θα συζητήσει με τον Χουάν Βιγιάλμπα Σεμπαστιάν, συγγραφέα της βιογραφίας «Ελβίρα ντε Ιδάλγο, από πριμαντόνα, δασκάλα της Μαρίας Κάλλας».

Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος - μουσικολόγος Στέλλα Κουρμπανά, έφορος Αρχείου Ωδείου Αθηνών, η οποία θα κάνει επίσης μια παρουσίαση για την «Δε Ιδάλγο καθηγήτρια στο Ωδείο Αθηνών». Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ, στα ισπανικά με υποτίτλους στα ελληνικά, με ελεύθερη είσοδο.

Info

Πολυχώρος

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, 19:00

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση στο https://www.eventbrite.com/e/415174035717

Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Πρεσβεία της Ισπανίας, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής.