ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2018 14:37 EET

Έναν «πραγματικό Ευρωπαϊκό στρατό» ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν

ASSOCIATED PRESS

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να είναι προστατευμένοι χωρίς έναν «πραγματικό, Ευρωπαϊκό στρατό», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την κατάπαυση του πυρός του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σε επίσκεψή του στο Βερντέν, στο άλλοτε Δυτικό Μέτωπο, είπε πως η Ρωσία έχει δείξει πως μπορεί να αποτελέσει απειλή και ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να «αμυνθεί καλύτερα μόνη της».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, θα είναι μεταξύ των ηγετών που θα είναι παρόντες στους εορτασμούς στο Παρίσι.

Ο Μακρόν έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής δύναμης επέμβασης, για αποστολές αντιμετώπισης κρίσεων. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε την ιδέα αυτή τον Ιούνιο, μα είπε ότι θα έπρεπε να εντάσσεται σε μια δομή αμυντικής συνεργασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας τέτοιας κοινής δύναμης, αντιτίθεται σε έναν Ευρωπαϊκό στρατό, καθώς θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας παράλληλης δομής στο ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει πει και στο παρελθόν πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ για να τους προστατεύουν, και ανακίνησε το θέμα την Τρίτη, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση από συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία, η οποία απαγόρευε τους εκτοξευόμενους από εδάφους πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

«Πρέπει να προστατευτούμε ως προς την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και τις ΗΠΑ» είπε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Ποιος είναι το κύριο θύμα; Η Ευρώπη και η ασφάλειά της. Θέλω να έχουμε έναν πραγματικό διάλογο ασφαλείας με τη Ρωσία, η οποία είναι μια χώρα που σέβομαι, μια ευρωπαϊκή χώρα- αλλά πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της μόνη της, χωρίς να βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ».