Ενας ουρανός γεμάτος πεφταστέρια θα είναι ορατός απόψε και στην Ελλάδα

Περίπου κάθε 33 χρόνια το φαινόμενο κορυφώνεται και εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες αστέρια πέφτουν στη γη την ώρα.
Vector illustration in HD very easy to make edits.
Vector illustration in HD very easy to make edits.
A Mokhtari via Getty Images

Μια φθινοπωρινή «βροχή» διαττόντων αστέρων θα είναι ορατή σήμερα το βράδυ, έως τα χαράματα της Παρασκευής και στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες Λεοντίδες, θα εμφανιστούν στον βραδινό ουρανό σε ένα εντυπωσιακό θέαμα όπου έως και 15 «αστέρια» θα πέφτουν στη γη κάθε ώρα. Το φαινόμενο, αν και εμφανίζεται κάθε χρόνο, ορατό σε διαφορετικά ημισφαίρια, κορυφωνεται κάθε περίπου 33 χρόνια με εκατοντάδες ή και δεκάδες χιλιάδες πεφταστέρια την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά ήταν το 2001.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες.

Η παρατήρηση των διαττόντων είναι πάντα καλύτερη όταν γίνεται από κάποια σκοτεινή τοποθεσία.

Δημοφιλή