Ενεργειακή συνεργασία κάτω από τη μύτη της ΕΕ: Η Ρωσία θα κατασκευάσει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ουγγαρία

Η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει υποβληθεί σε κυρώσεις της ΕΕ. Το αμφιλεγόμενο έργο των 12,5 δισ. € χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.
Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Πακς το 1990
Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Πακς το 1990
Michel BARET via Getty Images

Η ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουγγαρία τις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ρωσίας και του κράτους-μέλους της ΕΕ το 2014, στοχεύει στην επέκταση του υπάρχοντος πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη του Πακς.

Η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει υποβληθεί σε κυρώσεις της ΕΕ για την αιματηρή εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις για την απομόνωση και την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της δεν έχουν υποστηριχθεί άνευ όρων από την Ουγγαρία.

Το εργοστάσιο του Πακς παράγει επί του παρόντος το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.

«Ας αρχίσει η κατασκευή!» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Με τους δύο επιπλέον αντιδραστήρες, ο πυρηνικός σταθμός - που σήμερα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής - θα διπλασιάσει τη χωρητικότητά του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, ένα σημαντικό ορόσημο», είπε ο κ. Σιγιάρτο σε ανάρτηση στο Facebook που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας μακροπρόθεσμα και θα προστατεύσουμε τους Ούγγρους από τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορεί να είναι έτοιμοι για λειτουργία έως το 2030.

Το αμφιλεγόμενο έργο των 12,5 δισ. ευρώ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, πολλά κράτη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή