Εντονη κριτική Ζελένσκι σε Ε.Ε για το ρωσικό πετρέλαιο

Οι κυρώσεις είναι το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν, ανέφερε ο Ζελένσκι στους ηγέτες των κρατών-μελών.
Thierry Monasse via Getty Images

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέστησαν σαφές τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να φτάσουν σε συμφωνία για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου Βολόντιμιρ Zελένσκι, ο οποίος επέκρινε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι παραμένουν πολύ επιεικείς με τη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πέντε πακέτα κυρώσεων από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από τρεις μήνες, επιδεικνύοντας ασυνήθιστη ταχύτητα, δεδομένης και της πολυπλοκότητας των μέτρων.

Όμως, η έλλειψη συμφωνίας για ένα έκτο πακέτο -και ειδικότερα για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου- εξέθεσε τις δυσκολίες για τη διεύρυνση των κυρώσεων καθώς αυξάνεται ο οικονομικός κίνδυνος για την Ευρώπη, μιας και αρκετές χώρες-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό αργό.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ διεμήνυσαν οτι θα συμφωνήσουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής επί της αρχής σ′ ένα εμπάργκο πετρελαίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Ωστόσο θα αφήσουν τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε από την πλευρά του την έλλειψη αποφασιστικότητας της ΕΕ, κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ενότητα καθώς και να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων.

″Γιατί εξαρτάστε από τη Ρωσία, από την πίεσή της, και όχι το αντίστροφο; Η Ρωσία πρέπει να εξαρτάται από εσάς. Γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα πουλώντας ενέργεια;” Ρώτησε ο Ζελένσκι τους ηγέτες της ΕΕ.

″Γιατί οι τρομοκρατικές τράπεζες εξακολουθούν να συνεργάζονται με την Ευρώπη και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα”, είπε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, ο Ουκρανός ηγέτης είπε πως στο χρονικό διάστημα μεταξύ του πέμπτου και του έκτου πακέτου κυρώσεων, έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά παιδιά, ενώ υπογράμμισε ότι ο δρόμος των κυρώσεων είναι ο μόνος που καταλαβαίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επιπλέον εγγυήσεις ζήτησε ο Βίκτορ Όρμπαν στην τοποθέτησή του, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

«Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε διάλογο μαζί του», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά «υπάρχει, όντως, λόγος να πραγματοποιούνται».

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται να κερδηθεί η μάχη για την διατροφική ασφάλεια διότι είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί στις φτωχότερες χώρες ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους.

Ο Ντράγκι, σύμφωνα με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών, επανέλαβε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θέλει», διότι «αν η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τους όρους, η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρήσουν την ενότητά τους σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (ιδίως στον τομέα του πετρελαίου) και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες και οι πηγές ενέργειας, ώστε η ΕΕ να πάψει να εξαρτάται από την Ρωσία.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή