CULTURE
14/05/2019 14:17 EEST

Έντονες αντιδράσεις για τη συμμετοχή της Εβαν Ρέιτσελ Γουντ σε ταινία για τη Χιροσίμα

Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής ξεσπούν στην απόφαση ένταξης της ηθοποιού στην ιστορία της Σαντάκο Σασάκι.

Jordan Strauss/Invision/AP

Η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ είναι ακόμη μια ηθοποιός που δέχεται σφοδρή κριτική, λόγω της συμμετοχής της σε μια ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες η πρωταγωνίστρια δεν ανήκει στη λευκή φυλή, ωστόσο στην κινηματογραφική εκδοχή οι συντελεστές επέλεξαν τη Γουντ για το ρόλο.

Σε δημοσίευμά του, το Variety αποκάλυψε πρώτο ότι η Γουντ θα ενταχθεί στο καστ ηθοποιών της ταινίας «One Thousand Paper Cranes» (Χίλιοι Χάρτινοι Γερανοί) μαζί με τους Τζιμ Στέρτζες και την Γιαπωνέζα ηθοποιό, Σινόμπου Τερατζίμα.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός, θα υποδυθεί την Καναδή θεατρική συγγραφέα Έλενορ Κόερ, η οποία το 1977 κυκλοφόρησε μια παιδική ιστορία για την αληθινή ιστορία της Σαντάκο Σασάκι, νεαρής που επέζησε από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, νόσησε από λευχαιμία από τη βόμβα και δίπλωσε 1000 χάρτινους γερανούς για να πραγματοποιηθεί μία ευχή της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους, επειδή η πλοκή της ταινίας είναι επικεντρωμένη στην Κόερ.

«Υπάρχουν χιλιάδες συναρπαστικές ιστορίες από τους επιζώντες της Χιροσίμα που θα ήθελα να ακούσω. Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα η ταινία, αν η ιστορία παρουσιαζόταν μέσα από τα μάτια της ίδιας της Σασάκι. Όχι μέσα από τα φίλτρα του λευκού/αμερικανικού φακού», έγραψε χρήστης στο Twitter.

«Ιστορία: Πάνω από 140.000 Ιάπωνες σκοτώθηκαν όταν μία ατομική βόμβα έπληξε τη Χιροσίμα στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Χόλιγουντ: Ας κάνουμε μία ταινία που επικεντρώνεται σε λευκές γυναίκες, που παίρνουν συνεντεύξεις από νεαρή που επέζησε», ανέφερε ένας άλλος χρήστης.

Μιλώντας στην αμερικανική  HuffPost, ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ρέιμοντ υπερασπίστηκε την ταινία. Τόνισε ότι βασίζεται στο βιβλίο του Takayuki Ishii, «Χίλιοι Χάρτινοι Γερανοί: Η Ιστορία της Σαντάκο και το Μνημείο της Ειρήνης των Παιδιών» και πρόσθεσε ότι η ταινία θα γυριστεί και από την «οπτική της Σαντάκο» στα ιαπωνικά με Ιάπωνες ηθοποιούς.

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, ο σκηνοθέτης μίλησε για τις αντιδράσεις του κοινού και εξηγεί πτυχές της ταινίας.

«Έχουμε δει όλες τις αντιδράσεις και αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες του καθενός. Θα μας άρεσε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποιες πτυχές της ταινίας μας. Η ιστορία της Σαντάκο Σασάκι, όπως παρουσιάζεται στην ταινία, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τακαγιούκι Ισι ”Χιλιάδες χάρτινοι γερανοί: Η ιστορία της Σαντάκο και μια Προσευχή για την Ειρήνη”, η οποία ερευνήθηκε για να τιμήσει τη Σαντάκο, καθώς και χιλιάδες άλλους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πέθαναν ως αποτέλεσμα ατομικής βόμβας. Η πρώτη φορά που επικοινώνησα με τον συγγραφέα, ήταν πριν από πέντε χρόνια, με σκοπό μια στενή συνεργασία για να εξασφαλίσουμε ότι η ιστορία της Σαντάκο θα ειπωθεί με τον καλύτερο τρόπο και σεβασμό. 

Η ταινία λέει ξεχωριστά την ιστορία της Ελενορ Κόερ, η οποία έγραψε το παιδικό βιβλίο μυθοπλασίας ”Η Σαντάκο και Χίλιοι Χάρτινοι Γερανοί” (στο οποίο δεν βασίζεται αυτή η ταινία) και έκανε την ιστορία παγκοσμίως διάσημη. 

Είμαι ευγνώμων που γνώρισα και έλαβα τη στήριξη της οικογένειας της Σαντάκο, του μουσείο της Χιροσίμα και της κινηματογραφικής επιτροπής της Χιροσίμα για τα γυρίσματα της ταινίας», έγραψε ο Ρέιμοντ στο Τουίτερ. 

Η Έλενορ Κόερ έγραψε το παιδικό βιβλίο μυθοπλασίας ”Η Σαντάκο και Χίλιοι Χάρτινοι Γερανοί” (στο οποίο δεν βασίζεται αυτή η ταινία) και έκανε την ιστορία γνωστή σε όλο τον κόσμο ενισχύοντας την κληρονομιά της Σαντάκο για ειρήνη και ελπίδα μέσω του ισχυρού συμβόλου που δημιούργησε» εξήγησε ο σκηνοθέτης. Ανέφερε ακόμη ότι η οικογένεια της Σαντάκο, το Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα και η Επιτροπή Κινηματογράφου της Χιροσίμα στηρίζουν το κινηματογραφικό έργο «στο οποίο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να προστατευθεί η αυθεντικότητα της ιστορίας της Σαντάκο και ό,τι αντιπροσωπεύει».

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την HuffPost)

Sponsored Post