Υπ. Μετανάστευσης: Οι τρεις πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό

Στις 27 Νοεμβρίου τα εγκαίνια των ΚΥΤ σε Κω και Λέρο.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. YLVA JOHANSSON ΣΤΟ ΚΥΤ ΚΑΡΑΤΕΠΕ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. YLVA JOHANSSON ΣΤΟ ΚΥΤ ΚΑΡΑΤΕΠΕ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ)
Eurokinissi

Στα τέλη Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 27 του μήνα, πρόκειται να εγκαινιαστούν τα δύο νέα Κέντρα Υποδοχής και Καταγραφής Μεταναστών (ΚΥΤ) στη Λέρο και την Κω, αντίστοιχα.

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης σχετικά με τους τρεις πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό τα οποία υλοποιούντα από την Πολιτεία αυτή την περίοδο.

«Είναι η πρώτη φορά που στο Μεταναστευτικό οι εξαγγελίες δεν ”μένουν στα λόγια”», σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει: «Δύο χρόνια μετά, η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Αφήνει πίσω της οριστικά τη δυσπιστία και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του. Σχεδιάζει ένα ”αύριο” με σιγουριά και αισιοδοξία».

Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό
Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό
Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Συγκεκριμένα, οι τρεις πυλώνες που περιγράφονται είναι οι εξής:

- Ολοκληρώνεται ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υποδοχής στα σημεία εισόδου με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, που κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως ανακοινώνεται, στις 27 Νοεμβρίου εγκαινιάζονται τα νέα κέντρα σε Κω και Λέρο.

- Περιορίζονται οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες με χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση υπηρεσιών και την κατασκευή έργων σε δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, το σύνολο των ανταποδοτικών τελών και αποζημιώσεων για τη διετία 2020-2021 ανέρχεται σε περισσότερα από 31 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί 17,9 εκατομμύρια ευρώ για 57 έργα σε 30 δήμους από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

- Γίνεται σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας διασφαλίζοντας ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο στις περιφέρειες της χώρας.

Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό
Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό: Δεσμεύσεις που δεν έμειναν στα λόγια

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Η Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό, όπως αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, υλοποιείται με συνέπεια και παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Είναι η πρώτη φορά που στο Μεταναστευτικό οι εξαγγελίες δε “μένουν στα λόγια”.

Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υποδοχής στα σημεία εισόδου, με τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, που κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δομές που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαμενόντων, των εργαζομένων, καθώς και των τοπικών κοινωνιών.

Δομές μακριά από τον αστικό ιστό που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Δομές που βάζουν οριστικό τέλος στην Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ και στην περίοδο της διεθνούς ανυποληψίας για τη χώρα μας.

Οι νέες ΚΕΔ έχουν διακριτούς χώρους για γενικό πληθυσμό, ευάλωτες ομάδες και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης για τους προς επιστροφή παράνομους μετανάστες.

Περιορίζουμε δραστικά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την κατασκευή έργων υποδομής σε Δήμους, που στα διοικητικά τους όρια λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

Η Πολιτεία, με αυτόν τον τρόπο, εκφράζει εμπράκτως την ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Προχωράμε σταδιακά στην αποσυμφόρηση των πολύπαθων νησιών μας, αλλά και της ενδοχώρας, διασφαλίζοντας μια ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο στις περιφέρειες της χώρας.

Σε συνδυασμό με την κατά 90% μείωση των μεταναστευτικών ροών σε σύγκριση με το 2019, σήμερα, όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας φιλοξενούν κάτω από 1% των αιτούντων ασύλου ανά την επικράτεια. Ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών αποτελούσε και αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας προς τις περιοχές που έχουν πληρώσει ιδιαίτερα υψηλό τίμημα.

Δύο χρόνια μετά, η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Αφήνει πίσω της οριστικά τη δυσπιστία και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του. Σχεδιάζει ένα “αύριο” με σιγουριά και αισιοδοξία.
Με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων, συνεχίζουμε!

Δημοφιλή