ΗΠΑ: Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτρέπει σε περισσότερα άτομα να φέρουν όπλα

Στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και της Βοστώνης.
Μία υποστηρίκτρια της οπολοκατοχής κρατά πανό έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι οι Αμερικανοί έχουν συνταγματικό δικαίωμα να κρατούν όπλα στα σπίτια τους για αυτοάμυνα. (AP Photo/Jose Luis Magana)
Μία υποστηρίκτρια της οπολοκατοχής κρατά πανό έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι οι Αμερικανοί έχουν συνταγματικό δικαίωμα να κρατούν όπλα στα σπίτια τους για αυτοάμυνα. (AP Photo/Jose Luis Magana)
via Associated Press

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε ως αντισυνταγματικό τον νόμο περί όπλων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης σε μια απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τουλάχιστον έξι ακόμα από τις πολυπληθέστερες πολιτείες.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 3, αναμένεται να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να φέρουν νόμιμα όπλα στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και της Βοστώνης - και άλλων, σε μια χρονική περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ των αιματηρών επιθέσεων ενόπλων, μεταξύ των οποίων και αυτής σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 21 μικροί μαθητές και δάσκαλοι αλλά και στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης όπου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μακελειό σε σούπερ μάρκετ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ίσχυε από το 1913 και απαγόρευε να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως έχοντας επάνω του κρυμμένο ένα όπλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, όπως ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι έξι συντηρητικοί δικαστές και κατά οι τρεις προοδευτικοί.

Με την απόφαση αυτή ανατρέπεται η ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει δύο ιδιοκτήτες όπλων και το παράρτημα της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) στη Νέα Υόρκη, ενός ισχυρού λόμπι που διατηρεί δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ο Μπάιντεν «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του δικαστηρίου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πέμπτης που καταργεί τους μακροχρόνιους περιορισμούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την οπλοφορία.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος είπε ότι η απόφαση «αντίκειται τόσο στην κοινή λογική όσο και στο Σύνταγμα και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους βαθιά». Πρόσθεσε ότι μετά από μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα, όχι λιγότερα, για να περιορίσει τη διαθεσιμότητα πυροβόλων όπλων.

Καθώς το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να εγκρίνει κάποιες αλλαγές στον νόμο περί όπλων, ο Μπάιντεν προέτρεψε τις πολιτείες να προχωρήσουν παραπέρα και «να θεσπίσουν και να επιβάλουν νόμους κοινής λογικής για να κάνουν τους πολίτες και τις κοινότητές τους ασφαλέστερες από τη βία με όπλα».

«Καλώ τους Αμερικανούς σε όλη τη χώρα να ακουστεί η φωνή τους για την ασφάλεια των όπλων. Οι ζωές είναι στο όριο», πρόσθεσε.

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

«Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτρια. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι ανώτατοι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη ”γιορτή”.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

Πηγή: Associated Press-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP