ΗΠΑ: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων πανίσχυρου υπερμικροβίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Για τις ευπαθείς ομάδες, η μόλυνση από τον Candida Auris μπορεί να αποβεί μοιραία.
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Σε μόλις τρία χρόνια, τα κρούσματα ενός επικίνδυνου μύκητα στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκαν, υπογραμμίζει νέα μελέτη. Κι όμως, οι περισσότερες πολιτείες άρχισαν τώρα να αναφέρουν τις περιπτώσεις των μολύνσεων.

Μάλιστα, η πανδημία της Covid-19 πιθανότατα αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες της αύξησης των κρουσμάτων, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της προσοχής τους στους ασθενείς με κορωνοϊό, αφήνοντας στην άκρη την καταπολέμηση άλλων μικροβίων και ιών.

Ο μύκητας, Candida Αuris, συνήθως δεν επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στους υγιείς οργανισμούς. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που υπάγονται σε ευπαθείς ομάδες, ο εν λόγω μύκητας μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Ο συγκεκριμένος μύκητας εξαπλώνεται εύκολα, μολύνοντας ανοιχτές πληγές και εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένα στελέχη του είναι ανθεκτικά και στις τρεις κυρίαρχες κατηγορίες αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.

Ο Candida Αuris εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009, όμως σταδιακά εξαπλώθηκε και εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες. Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2013, ωστόσο δεν αναφέρθηκε μέχρι και το 2016. Το ίδιο έτος, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν 53 ακόμη περιπτώσεις.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας στα 476 το 2019, στα 756 το 2020 και στα 1.471 το 2021. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί έχουν εντοπίσει τον μύκητα στο δέρμα χιλιάδων ακόμη ασθενών, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους για τη μετάδοση του ιού και σε άλλους πολίτες.

Δημοφιλή