ΗΠΑ: Η ξηρασία στο Τέξας αποκαλύπτει ίχνη δεινοσαύρων ηλικίας 113 εκατ. χρόνων

Μέσα από τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, με θερμοκρασίες ως και 53 βαθμούς Κελσίου, ένα απροσδόκητο εύρημα αποκαλύφθηκε στον ποταμό Παλούξι.
.
.
Facebook/ Dinosaur Valley State Park - Friends

Τα κύματα καύσωνα καίνε το Τέξας, με τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας της πολιτείας όμως να φέρνουν μια απροσδόκητη αποκάλυψη που περιλαμβάνει περίπου 70 νέα ίχνη δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook του Dinosaur Valley State Park, όπου βρέθηκαν τα ίχνη, αυτά τα αρχαία αποτυπώματα, που κρύβονται κάτω από στρώματα νερού και λάσπης στον ποταμό Παλούξι, εκτιμάται ότι χρονολογούνται πριν από περίπου 113 εκατομμύρια χρόνια.

«Δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά ίχνη δεινοσαύρων. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις κάτι που κανείς άλλος δεν έχει δει, είναι σχεδόν σαν ένα κυνήγι θησαυρού, κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Ο Πωλ Μπέικερ, ο υπεύθυνος λιανικής πώλησης στο Dinosaur Valley State Park.

Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα ίχνη πιστεύεται ότι ανήκουν σε έναν Ακροκανθόσαυρο, έναν πανύψηλο δεινόσαυρο που στέκεται στα 4,5 μέτρα ύψος και ζυγίζει σχεδόν 7 τόνους.

Δίπλα σε αυτά ανακαλύφθηκαν ίχνη που μοιάζουν με εκείνα ενός Σαυροποσειδώνα, ενός γίγαντα που έφτανε τα 18 μέτρα σε ύψος και ζύγιζε 44 τόνους.

Ενώ η συνεχιζόμενη ξηρασία έδωσε αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλυφθούν αυτά τα προϊστορικά ευρήματα, ο Μπέικερ προειδοποίησε ότι αυτό το σπάνιο θέαμα δεν θα διαρκέσει για πάντα, καθώς με το που βρέξει ξανά επαρκώς, αυτά θα καλυφθούν παλι.

Απεικόνιση ενός δεινοσαύρου Ακροκανθόσαυρου.
Απεικόνιση ενός δεινοσαύρου Ακροκανθόσαυρου.
SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images


Παρατεταμένη ξηρασία- εώς και 53 βαθμούς Κελσίου

Η παρατεταμένη ξηρασία στο Τέξας, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, έχει επεκταθεί και έχει καταλάβει πάνω από το ένα τρίτο της πολιτείας. Στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν τα νέα ίχνη δεινοσαύρων, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί μέχρι και στους 53 βαθμούς Κελσίου κατά περιόδους, επιδεινώνοντας τις ήδη ξηρές συνθήκες.

«Είναι ωραίο να βλέπεις τα ίχνη έτσι, αλλά μου λείπει το ποτάμι. Ο ποταμός Παλούξι είναι κανονικά ένα πανέμορφο, πανέμορφο ποτάμι», είπε ο Μπέικερ.

Το ότι αποκαλύφθηκαν αυτά τα ίχνη δεινοσαύρων μέσα στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, αποτελεί μια οδυνηρή υπενθύμιση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ των θαυμάτων της φύσης και των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η συνεχιζόμενη ξηρασία υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των φυσικών μας πόρων για τις μελλοντικές γενιές.

(Πηγή: Interesting Engineering)

Δημοφιλή