Οιστρογόνα: Ο ρόλος - κλειδί στην αναπαραγωγή και πώς να τα διατηρήσουμε σε υγιή επίπεδα

Άνδρες-γυναίκες προσοχή: Να πώς θα κρατήσουμε την πολύτιμη αυτή ορμόνη σε υγιή επίπεδα με δύο απλούστατες πρακτικές!
Studio4 via Getty Images

Ίσως έχουμε ακούσει ότι η υπογονιμότητα ή η μειωμένη γονιμότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα, που απασχολεί μια στις πέντε γυναίκες. Πόσοι όμως ξέρουμε πως όταν πρόκειται για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας, τα οιστρογόνα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξίσωση;

Τι είναι τα οιστρογόνα;

Μαζί με την προγεστερόνη, τα οιστρογόνα είναι η δεύτερη κατηγορία ορμονών που εκκρίνονται από τις ωοθήκες, εξηγεί ο Άντριου Γκρίνμπεργκ, διευθυντής του εργαστηρίου παχυσαρκίας και μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Οι ορμόνες ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και ενεργοποιούν συγκεκριμένες λειτουργίες και συναισθήματα σε ολόκληρο το σώμα. Η έκκριση οιστρογόνων ξεκινά από την εφηβεία και συνεχίζεται σε όλη την αναπαραγωγική ζωή, έως την εμμηνόπαυση.

Τα οιστρογόνα παράγονται στα επινεφρίδια και τον λιπώδη ιστό της γυναίκας, ενώ σε μικρότερες ποσότητες, οιστρογόνα ενυπάρχουν και στους άνδρες.

Πώς δρουν τα οιστρογόνα

Εκτός από τον θεμελιώδη ρόλο τους στην αναπαραγωγική υγεία και στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης το γυναικείο ουροποιητικό σύστημα, τα οστά, τους μαστούς, το δέρμα, τα μαλλιά, τους βλεννογόνους, τους πυελικούς μύες και τον εγκέφαλο.

Άλλες σημαντικές λειτουργίες ή οφέλη των οιστρογόνων περιλαμβάνουν τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πριν από την εμμηνόπαυση, καθώς και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιακής παχυσαρκίας και αγγειοκινητικών συμπτωμάτων.

Στους άνδρες, τα οιστρογόνα βοηθούν στη σεξουαλική ανάπτυξη, βελτιώνουν τη δύναμη των οστών και τη μυϊκή μάζα και συμβάλλουν σε έναν υγιή μεταβολισμό.

Τι συμβαίνει όταν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλά

Επειδή τα οιστρογόνα διαδραματίζουν πολλαπλούς ρόλους ζωτικής σημασίας, είναι σημαντικό οι εν λόγω ορμόνες να διατηρούνται σε υγιή επίπεδα. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεάσουν τη λίμπιντο, τη χοληστερόλη, το μεταβολισμό, τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία των οστών και την όψη του δέρματος.

Για να αποφευχθούν τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής οιστρογόνων, οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι μια πολύ σημαντική αρχή, καθώς το τι τρώμε επιδρά καθοριστικά στην ορμονική ισορροπία.

Η ισορροπημένη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και η υψηλή προτίμηση σε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση των οιστρογόνων σε υγιή επίπεδα.

Συν τοις άλλοις, πέρα από τη διατροφή, θα πρέπει να εστιάσουμε και στη διαχείριση του άγχους, μέσω πρακτικών όπως ο διαλογισμός επίγνωσης και η άσκηση, καθώς τα υψηλά επίπεδα στρες σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες.

Tέλος, η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου είναι επίσης σημαντική. Φροντίζουμε να διατηρούμε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και να κοιμόμαστε από έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

(Με πληροφορίες από Usatoday).