Κρεατίνη: Η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να χτίσουν μύες. Προσοχή, όμως, στα μελανά της σημεία

Plus: Σε ποιες τροφές περιέχεται φυσικά.
skynesher via Getty Images

Ελάχιστα συμπληρώματα διατροφής είναι τόσο δημοφιλή όσο η κρεατίνη. Οι αναλυτές μάλιστα, προβλέπουν πως τα έσοδα από το εμπόριο κρεατίνης έως το 2028 θα έχουν σκαρφαλώσει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δημοτικότητα της κρεατίνης οφείλεται στο γεγονός ότι σε σύγκριση με άλλα συμπληρώματα διατροφής, οι ποικίλες επιδράσεις της θεωρούνται πιο διασταυρωμένες από την επιστημονική κοινότητα.

Τι είναι η κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει φυσικά στους μυς και τα εγκεφαλικά κύτταρα και παράγεται από τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας σε ρυθμό περίπου ενός γραμμαρίου την ημέρα. Η κρεατίνη βοηθά τους μύες να απελευθερώσουν ενέργεια και αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε είδη προπόνησης όπου υπάρχει ανάγκη για μικρές ή σύντομες εκρήξεις δύναμης, όπως το σπριντ ή η άρση βαρών.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κρεατίνη είναι πιστή φίλη των bodybuilders, των ανθρώπων που αθλούνται προσβλέποντας σε ένα μυώδες κορμί. Αυτού του είδους τα συμπληρώματα πωλούνται σε μορφή χαπιού ή σκόνης, με τη σκόνη κρεατίνης να λέγεται ότι απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και ως εκ τούτου, να θεωρείται πιο αποτελεσματική.

Πως δρα η κρεατίνη

Η κρεατίνη όταν προσληφθεί από τον οργανισμό μετατρέπεται σε φωσφορική κρεατίνη - ουσία γνωστή και ως φωσφοκρεατίνη - και στη συνέχεια αποθηκεύεται στους μύες. Όταν κάποιος επιδίδεται σε μορφές άσκησης υψηλής έντασης, η φωσφοκρεατίνη συνθέτει στους μυς μια ένωση γνωστή ως τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), που συνδέεται με την απελευθέρωση ενέργειας σε σύντομες περιόδους έντονης άσκησης.

Έτσι, εάν για παράδειγμα κάνουμε μια σειρά από σετ άρσης βαρών, στις στιγμές που παίρνουμε ανάσες, δίνουμε στη φωσφοκρεατίνη τον χρόνο να συνθέσει στον μυ εκ νέου ΑΤΡ, την οποία θα επιστρατεύσουμε στο επόμενο σετ.

Με αυτόν τον τρόπο η κρεατίνη μας επιτρέπει να ασκηθούμε πιο σκληρά, αυξάνοντας διαρκώς τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την απόδοσή μας.

Tα μειονεκτήματα της κρεατίνης

Τα συμπληρώματα κρεατίνης συνδέονται με ορισμένα γνωστά μειονεκτήματα και αρνητικές παρενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, τις μυϊκές κράμπες και τις στομαχικές διαταραχές. Η κρεατίνη συνδέεται επίσης με δερματικές αντιδράσεις όπως η ερυθρότητα και ο κνησμός, αλλά και πιο σοβαρές δερματικές επιπτώσεις.

Τροφές πλούσιες σε κρεατίνη


Η ρέγγα περιέχει περισσότερη κρεατίνη από οποιοδήποτε άλλο κρέας ή ψάρι. Ακολουθούν κρέατα όπως το χοιρινό, το βοδινό, το στήθος κοτόπουλου, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και ο τόνος. Η κρεατίνη συναντάται επίσης στο γάλα, και τα κράνμπερι. Στα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα τα ποσοστά κρεατίνης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν την κρεατίνη με τη μορφή συμπληρώματος.

Ωστόσο προτού επιλέξουμε το οποιοδήποτε συμπλήρωμα, έχει σημασία να συμβουλευτούμε τον διατροφολόγο και τον γιατρό μας, ιδιώς αν πάσχουμε από ζητήματα που σχετίζονται με τα νεφρά.

(Με πληροφορίες από Usatoday)