Μπορεί το λίπος να μετατραπεί σε μύες ή να γίνει το αντίστροφο

Τι κάνει και τι δεν κάνει η προπόνηση με βάρη στο σώμα μας.
.
Hirurg via Getty Images
.

Με την προπόνηση με αντιστάσεις, αυξάνει κανείς τη μυϊκή του μάζα και προωθεί την απώλεια λίπους μέσω της περαιτέρω θερμιδικής δαπάνης. Ωστόσο αυτά τα δύο αποτελέσματα προκύπτουν από δύο εντελώς ξεχωριστές διαδικασίες αφού αφορούν εντελώς ξεχωριστούς ιστούς. Τον λιπώδη και και τον μυϊκό.

Οπως γράφει ο Παύλος Κοθωνίδης, γυμναστής με έδρα την Καβάλα:

Τι κάνει η προπόνηση με βάρη στο σώμα μας

Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, μέσω της μηχανικής τάσης που υποβάλλουμε τους μύες μας κατά τη διάρκειά της, ενώ στη συνέχεια οι ορμόνες, οι νευροδιαβιβαστές και το νευρικό μας σύστημα θα αναλάβει να στείλει σήματα στο σώμα για να μετατρέψει τις προσλαμβανόμενες πρωτεΐνες σε νέο μυϊκό ιστό ως μηχανισμό επισκευής με τη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης.

Οι υδατάνθρακες και τα λίπη χρησιμοποιούνται ως ενέργεια για να τροφοδοτήσουν αυτή τη διαδικασία.

Η προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να μειώσει τη μάζα λίπους, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα σωματικού λίπους για να τροφοδοτήσει τόσο αυτή τη διαδικασία οικοδόμησης μυών όσο και χρησιμοποιώντας τα αποθέματα λίπους απευθείας ως καύσιμο για την άσκηση που απαιτείται για να εργαστούν οι μύες.

Επίσης σε βάθος χρόνου έχει φανεί ότι η αυξημένη μυϊκή μάζα επιφέρει και ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό, αν και όχι σε επίπεδα που θα μας κάνουν να ησυχάσουμε και εντελώς.

Τι δεν κάνει η προπόνηση με βάρη στο σώμα μας;

Την κυριολεκτική άμεση μετατροπή του λίπους σε μυ.

Το λίπος αποτελείται από τριγλυκερίδια, τα βασικά λιπίδια τα οποία είναι μόρια σε σχήμα κεφαλαίου Ε όπου περιέχουν γλυκερόλη, η οποία είναι μία αλκοόλη, που δρα ως ραχοκοκαλιά προσαρτώντας 3 αλυσίδες λιπαρών οξέων.

Αυτές οι αλυσίδες αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Η μυϊκή μάζα αποτελείται από μυϊκό ιστό, γλυκογόνο, νερό και κάποιο ενδομυϊκό λίπος. Ο μυϊκός ιστός (ο μόνος ιστός που μπορεί να συστέλλεται) αποτελείται από αλυσίδες αμινοξέων, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά στη δομή τους.

Αυτές οι αλυσίδες περιέχουν άζωτο και το άζωτο αποθηκεύεται σχεδόν αποκλειστικά στο σώμα ως μυς (με ορισμένα αμινοξέα να βρίσκονται δίπλα του).

Είναι αδύνατο το λίπος να μετατραπεί απευθείας σε μυ, καθώς το λίπος στερείται αζώτου και δεν υπάρχει μηχανισμός στο σώμα για την ανασύσταση του λίπους σε αμινοξέα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα αμινοξέα μπορούν να παραχθούν στο σώμα από οτιδήποτε άλλο εκτός από άλλα αμινοξέα, μια διαδικασία γνωστή ως τρανσαμίνωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μυών που χτίζονται προέρχεται από τη διατροφική πρόσληψη αζώτου. Η διατροφική πρωτεΐνη είναι η μόνη σημαντική πηγή αζώτου στην ανθρώπινη διατροφή.

Έτσι, παρόλο που η προπόνηση με βάρη μπορεί τόσο να χτίσει μυς όσο και να προκαλέσει απώλεια λίπους, αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν ως δύο ξεχωριστά αποτελέσματα και όχι το ένα αποτέλεσμα του άλλου.

ΠΗΓΗ: fmh.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα