Κρεατίνη: Το δημοφιλές συμπλήρωμα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης

Οι αθλητές συχνά χρησιμοποιούν κρεατίνη για να ενισχύσουν την απόδοση τους και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών τους.
Anastasiia Krivenok via Getty Images

Ενώ τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής είναι σπατάλη χρημάτων - πωλούνται σε υψηλές τιμές και αποφέρουν από ελάχιστα έως καθόλου οφέλη στην υγεία του καταναλωτή - υπάρχουν ορισμένα που είναι που είναι απαραίτητα. Η κρεατίνη είναι ένα από αυτά.

Η κρεατίνη, που πωλείται συνήθως σε μορφή σκόνης, είναι σχετικά φθηνή, αρκετά ασφαλής στις συνιστώμενες δόσεις και εξαιρετικά αποτελεσματική γι΄ αυτά που προσφέρει: βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, επιτάχυνση της ανάρρωσης και πρόληψη τραυματισμών.

Η κρεατίνη συντίθεται φυσικά στο ήπαρ, τα νεφρά και το πάγκρεας με ρυθμό περίπου ένα γραμμάριο την ημέρα. Η κατανάλωση γάλακτος, κόκκινου κρέατος, θαλασσινών και ξηρών καρπών ως μέρος μιας ισορροπημένης, διατροφής μπορεί να «δημιουργήσει» έως και δύο γραμμάρια την ημέρα. Ωστόσο, μπορεί κανείς εύκολα και με ασφάλεια να καταναλώσει πολύ περισσότερο από αυτή μέσω σκόνης που αναμειγνύεται σε υγρά. Η κατανάλωση έως και 30 γραμμαρίων την ημέρα με αυτόν τον τρόπο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης βοηθάει σε αθλήματα όπως η άρση βαρών και το σπριντ. Η κρεατίνη έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει γρήγορα την τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), την κύρια πηγή ενέργειας των μυϊκών κυττάρων.

Ωστόσο σήμερα η κρεατίνη δεν τραβάει την προσοχή μόνο όσων γυμνάζονται αλλά και των ειδικών στον τομέα της υγείας.

Οι ερευνητές έχουν βρει σημαντικά αποθέματα κρεατίνης όχι μόνο στους σκελετικούς μύες, αλλά και στον εγκέφαλο, υπονοώντας ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας της ουσιάς θα μπορούσε να αποφέρει απρόβλεπτα πλεονεκτήματα.

Οι μελέτες σε ζώα έδειξαν πολλά υποσχόμενες, έτσι οι επιστήμονες άρχισαν πιο πρόσφατα να διεξάγουν πειράματα σε ανθρώπους.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η πρόσληψη κρεατίνης μπορεί να συντομεύσει τα συμπτώματα της διάσεισης.

Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άσκηση, η κρεατίνη βελτιώνει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα πιο αποτελεσματικά από την άσκηση μόνη της. Ερευνα δείχνει ότι η κρεατίνη θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα της καρδιαγγειακής νόσου.

Θα μπορούσε η κρεατίνη να θεραπεύσει την κατάθλιψη;

Η πιο συναρπαστική πιθανή χρήση της κρεατίνης εκτός της άσκησης είναι για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Πριν από μια δεκαετία, σε μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε 52 γυναίκες από τη Νότια Κορέα έδειξε ότι η κρεατίνη έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι μισές γυναίκες στην ομάδα κρεατίνης δεν είχαν κατάθλιψη, ποσοστό επιτυχίας διπλάσιο από εκείνο της ομάδας που λάμβανε μόνο το αντικαταθλιπτικό.

Πριν από δύο χρόνια, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανέλυσαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey από 22.692 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών, διαπιστώνοντας ότι «μετά τον έλεγχο των δημογραφικών μεταβλητών και του τρόπου ζωής, ο κίνδυνος θετικού ελέγχου για κατάθλιψη ήταν 31%. χαμηλότερο μεταξύ των ενηλίκων στο υψηλότερο, σε σύγκριση με το χαμηλότερο, τεταρτημόριο κατανάλωσης κρεατίνης».

Οι καταναλωτές με το υψηλότερο τεταρτημόριο έπαιρναν περίπου ένα γραμμάριο κρεατίνης την ημέρα από τη διατροφή τους, ενώ οι καταναλωτές με το χαμηλότερο τεταρτημόριο έπαιρναν μόνο 0,15 γραμμάρια.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να διαφημιστεί οριστικά η κρεατίνη ως θεραπεία για την κατάθλιψη, μια σειρά παραγόντων - χαμηλού κινδύνου και προσιτού κόστους - την καθιστούν ελπιδοφόρα.

Δημοφιλή