Οκτώ τροφές που εκτοξεύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης

Και πόσο πολύτιμη είναι η έκκριση της συγκεκριμένης ορμόνης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
skynesher via Getty Images

Η τεστοστερόνη θεωρείται η ορμόνη που μας βοηθά να χτίσουμε μυϊκό όγκο. Στην πραγματικότητα όμως η τεστοστερόνη, σχετίζεται με πολλές παραπάνω λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Τα υγιή επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, επιδρούν θετικά ως προς τη σεξουαλική ορμή, την οστική μάζα, την κατανομή του λίπους και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και σπέρματος.

Σε αντίθεση με την πεποίθηση που επικρατεί, η τεστοστερόνη δεν είναι μια ανδρική ορμόνη. Οι γυναίκες έχουν κι εκείνες τεστοστερόνη και εάν η εν λόγω ορμόνη κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αυτό επιφυλάσσει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των οστών και τη σταθερότητα του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδο της τεστοστερόνης, όπως η παχυσαρκία, ορισμένα φάρμακα και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Ωστόσο η διατροφή, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της τεστοστερόνης στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει να ανεβάσουμε τα επίπεδα τεστοστερόνης, υπάρχουν ορισμένες τροφές που θα σταθούν σύμμαχοί μας.

Τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης

Οι Kολοκυθόσποροι

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν φυσική πηγή ψευδαργύρου, μιας θρεπτικής ουσίας που επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μελέτη απέδειξε πως έξι μήνες συμπληρωμάτων ψευδαργύρου σε ηλικιωμένους άνδρες διπλασίασαν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια άλλη δοκιμή οκτώ εβδομάδων διαπίστωσε ότι μια ομάδα ποδοσφαιριστών, στους οποίους χορηγούταν ένα νυχτερινό συμπλήρωμα ψευδαργύρου, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και ενισχυμένη μυϊκή δύναμη.

Tο Τζίντζερ

Η κατανάλωση τζίντζερ μειώνει το οξειδωτικό στρες στους όρχεις, ενισχύει τη δραστηριότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών ενζύμων, ομαλοποιεί τη γλυκόζη στο αίμα, ενισχύει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και αυξάνει τη ροή του αίματος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν θετικά την έκκριση τεστοστερόνης.

Τα Στρείδια

Τα στρείδια αποτελούν ένα περίφημο αφροδισιακό, εν μέρει ίσως λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο. Όπως προαναφέρθηκε, ο ψευδάργυρος σχετίζεται με βελτιωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, που υποστηρίζουν τη σεξουαλική υγεία.

Τα Καρύδια Βραζιλίας

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα ισχυρό ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται στην έκκριση τεστοστερόνης. Δεδομένου ότι τα καρύδια Βραζιλίας συγκαταλέγονται στις καλύτερες πηγές του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού, η κατανάλωσή τους υπόσχεται να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ο Χυμός ροδιού

Ο χυμός ροδιού είναι γεμάτος με φυτικές ενώσεις πολυφαινόλης, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Το Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί έχει μια εκπληκτική επίδραση ως προς την απελευθέρωση τεστοστερόνης. Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι περιέχει αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη οφέλη, η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού συνδέεται με σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση τεστοστερόνης στον οργανισμό.

Το Γάλα

Το γάλα αποτελεί πηγή 13 βασικών θρεπτικών συστατικών. Το λιγότερο δημοφιλές ανάμεσά τους είναι το βόριο. Κι όμως, τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν σημαντικές αυξήσεις στις συγκεντρώσεις τεστοστερόνης μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βορίου. Εάν προτιμάμε να αποφύγουμε τα λιπαρά του γάλακτος, μπορούμε να προσλάβουμε βόριο τρώγοντας δαμάσκηνα, πατάτες και όσπρια.

Ο Σολομός

Ο σολομός έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ότι περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που πυροδοτούν την έκκριση τεστοστερόνης, όπως βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο. Μελέτη απέδειξε πως άνδρες που έλαβαν συμπλήρωμα με βάση το έλαιο σολομού για ενενήντα ημέρες, παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Με πληροφορίες από eatthis .