Νέα έρευνα: Η μία και μοναδική ορμόνη που καθορίζει την υγεία ενός άνδρα

Και ποιοι η κίνδυνοι στις περίπτωσεις ανδρών με χαμηλά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης.
Westend61 via Getty Images

Ένα σύνολο από φαινόμενα που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας των οστών, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορούν να προβλεφθούν από μία και μοναδική ορμόνη που εμφανίζεται σε σταθερό επίπεδο στους άνδρες, καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Πρόκειται για την ορμόνη INSL3, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την εφηβεία, ενώ όσο περνούν τα χρόνια, τα επίπεδά της σταδιακά μειώνονται.

Ένας άντρας που ξεκινάει με χαμηλότερα επίπεδα INSL3 από τη νεαρή ηλικία, πιθανότατα τα πεσμένα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης θα τον συντροφεύσουν και αργότερα. Εάν αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία, τότε ο συγκεκριμένος κίνδυνος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η INSL3 παράγεται από τα κύτταρα στους όρχεις τα οποία παράγουν και την τεστοστερόνη. Ωστόσο, σε αντίθεση με την τεστοστερόνη, η INSL3 δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την ενηλικίωση ενός άνδρα.

Προκειμένου να παρακολουθήσουν το επίπεδο της INSL3 στο αίμα, οι ερευνητές πήραν δείγματα από περισσότερους από 2.200 άνδρες σε οκτώ διαφορετικά περιφερειακά κέντρα της Ευρώπης. Τα επίπεδα INSL3 των ανδρών παρέμειναν σταθερά με την πάροδο του χρόνου, ενώ διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ατόμων, ώστε να διαχωρίζονται οι κίνδυνοι για την υγεία.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα επίπεδα INSL3 στο αίμα συσχετίζονται με τον αριθμό και την υγεία των κυττάρων Leydig στους όρχεις. Ο περιορισμένος αριθμός των Leydig έχει επίσης συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή.

Η διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής ενδέχεται να παίζει κάποιον ρόλο στην έκκριση της INSL3, ωστόσο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται εξίσου υπεύθυνοι. Η INSL3 συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και αρκετών ακόμη περιπτώσεων.

Εάν η σχέση μεταξύ της INSL3 και των προαναφερόμενων κινδύνων για την υγεία τεκμηριωθεί από περαιτέρω μελέτες και οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίσουν με ακρίβεια τη μεταξύ τους σχέση, αυτό σημαίνει ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα ΙΝSL3 θα διευκολυνθεί σημαντικά.

Πηγή: sciencealert

Πήγαινε στην αρχική σελίδα